Film

Skribent

Paul Dakwar

23 november 2023 | 14:30

Joaquin Phoenix favoritfilm är långt ifrån politiskt korrekt

Skådespelare och regissörer nämner ofta klassiker eller art house-filmer som sina största inspirationer eller favoritfilmer. Men inte Joaquin Phoenix. Hans favoritfilm är nämligen en hejdlöst rolig komedi med Will Ferrell.
Det är föga förvånande att Joaquin Phoenix väljer sina roller med omsorg. Nästan alla filmer han har varit med i har hållit någon slags standard och kvalité. Även om "Napoleon" nu har kritiserats, så har hans rollprestation i den tokhyllats, och han är alltså, utan tvekan, en av vår tids bästa skådespelare.
 
Large 20805d1df2a3a3faa33826d0e5292531 rs step brothers
 
Duktiga skådespelare och regissörer brukar även nämna, om än pretentiöst, respekterade filmklassiker eller art-housefilmer som sina inspirationskällor när de får frågan om vad deras favoritfilm är. Men Phoenix favoritfilm, i alla fall den tittat på flest gånger, sticker ut och kommer som en överraskning.
 
I en intervju i The Tonight Show med Jimmy Fallon, inför "Joker", filmen som gav Phoenix en Oscar för bästa manliga huvudroll, kör de en lek. Leken, likt gamla tonårslekar på hemmafester, går ut på att Fallon läser upp tre påståenden om Phoenix, varav två är falska och en är sann. Publiken ska sedan gissa vilken som är sann, innan Phoenix ger svaret. Påståenderna är 1. Om Phoenix sett filmen "Step Brothers" mer än någon annan film, 2. Om Phoenix älskar reality-tv och tycker att skådespelarna i den gör ett fantastiskt jobb, eller 3. Phoenix smeknamn är "Kitten".
 
Publiken röstar på nummer tre, varpå Phoenix avslöjar att det faktiskt är nummer ett som är sann, och att han mycket riktigt tittat på "Step Brothers" flera gånger — mer än någon annan film.
 
 
Att Phoenix älskar "Step Brothers" är ganska avväpnande. Den behöver längre inte vara en guilty-pleasure, när någon som är lika cool som Phoenix tycker att den är bra. För, helt ärligt, hur kan man inte förtrollad av dess charm?
 
"Step Brothers" kom ut 2008 och är en knasig komedi som handlar om två arbetslösa män i 40-års åldern (Will Ferrell och John C. Reilly) som blir styvbröder efter att den enas mamma gifter sig med den andras pappa. Den har sjuka scener (testiklar på trumset, pruttar under arbetsintervjuer och 40-åringar som smiskas), men också mysiga scener, som varje scen som visar hur styvbröderna skapar starkare band med varandra. Den är rolig, men också väldigt hjärtvärmande.
 
 
Komedin kanske inte anses vara ett mästerverk bland Hollywoodeliten och andra filmskapare, men den har nått en viss kultatatus och är hyllad i komedikretsar och bland oss vanliga dödliga. Och så är den Joaquin Phoenix favoritfilm, förstås.
 
"Step Brothers" finns att streama på Amazon Prime och Viaplay.
| 23 november 2023 14:30 |