Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 juni 2023 | 19:15

Julian Sands hyllas av svenske regissören: "Oerhört generös"

Joachim Hedén, känd för "Breaking Surface", arbetade med Julian Sands kort innan hans död. Filmen "The Last Breath" blev skådespelarens sista roll.
Sent i tisdags nåddes vi av den sorgliga nyheten att Julian Sands bekräftades ha dött under en vandring i bergen. Han hade varit försvunnen i flera månader innan hans kvarlevor hittades. Skådespelaren, med bland annat "Imse vimse spindel", "Ett rum med utsikt" och "The Girl with the Dragon Tattoo" på sin långa meritlista, blev 65 år gammal.
 
Innan sin död hann Julian Sands spela in tre filmer som ännu inte har släppts. En av dem är "The Last Breath" med svenske regissören Joachim Hedén bakom kameran.
 
Hedén berättar för MovieZine hur det kändes att ta emot dödsbeskedet i tisdags:
 
- Chocken och bestörtningen, den kom i januari. Under de första dagarna eller i någon vecka hoppades man såklart att han skulle dyka upp. Han var en riktigt erfaren bergsklättrare. Det var inte en lekman som råkade ut för något på en promenad. Han har klättrat högalpint både i Alperna och i Sydamerika. Därför höll vi länge fast vid hoppet att han skulle vara vid liv. Men efterhand började vi alla långsamt inse att det tyvärr var så som det nu är bekräftat.
 
Bild ur dykthrillern "The Last Breath" i regi av Joachim Hedén.
 
Filmen "The Last Breath" beskrivs av Joachim Hedén som "en popcornrulle", och likt hans senaste thriller "Breaking Surface" handlar det om en överlevnadsthriller med dykartema. Fem dykande ungdomar råkar ut för ett skräckscenario när de fastnar i ett vrak med en vithaj. 
 
Julian Sands spelar Levi, kapten och mentor åt de unga dykarna. Inspelningen skedde i Belgien hösten 2022, kort innan hans försvinnande.
 
- Vi lärde känna varann ganska väl under den här inspelningen. Det är både sorgligt och ironiskt, men vi pratade mycket om hans kärlek till bergen och bergsbestigning. Vi hade redan bestämt att nästa gång jag var i Los Angeles skulle vi gå på en mountain-hike tillsammans. Och vi hade löst pratat om möjligheten om att kanske göras en bergsfilm tillsammans, berättar regissören.
 

"Han satte mycket av sig själv i den här karaktären"

 
- Jag har haft lite kontakt med hans fru och några bekanta till honom efter försvinnandet. Jag har förstått att han hade uppskattat vår inspelning och arbetet med filmen väldigt mycket. Jag tror att den karaktären han spelade - en gammal sjöbjörn som jag kallar det, en man av havet - var nog inte så långt från hans verkliga liv som en man av bergen.
 
- Och det är en av få roller där han faktiskt spelade i sin naturliga Yorkshire-dialekt. Jag tror han satte mycket av sig själv i den karaktären.
 
Joachim Hedén var senast bioaktuell med svenska thrillern "Breaking Surface". Foto: MovieZine
 
Den svenske filmskaparen minns Sands som en generös skådespelare, som såg till att alla i ensemblen fick känna sig väl omhändertagna.
 
- Trots att han är en skådis med lång karriär och över 150 roller på IMDB, så tog han sig an rollen som om det var hans första. Han var oerhört generös, både mot mig och mot produktionen. Vad som också lämnar ett bestående intryck, det var hur generös han var mot resten av skådespelarna. Alla var unga skådisar i början av sina karriärer. Han gav dem alltid tid och fullt motspel. Som om han var en av dem.
 
"The Last Breath" är snart färdigklippt och kommer få premiär i början av 2024.
| 28 juni 2023 19:15 |