Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 oktober 2017 | 18:00

Jigsaws 6 värsta fällor

Jigsaw och hans dödsfällor är tillbaka i den lämpligt döpta uppföljaren ”Jigsaw”. Efter de sju tidigare "Saw"-filmerna finns det gott om groteska sätt att gå sin död till mötes - här är några av de värsta fällorna.
Men en åttonde film är Jigsaw (Tobin Bell) och ”Saw”-filmerna den tveklöst ledande serien inom tortyrporrsgenren när man nu närmar sig samma filmantal som Jason och Freddy. Vad som började som en lågbudgetthriller blev snabbt en lika blodig som uppfinningsrik studie hur människor tvingas utsätta sig för diverse hemskheter för att överleva. Här är några av de allra värsta Jigsaw-fällorna vi inte önskar vår värsta fiende…
 
 

6. Karusellen (”Saw VI”)

 
Ibland kan det enda som är värre än att behöva tortera sig själv vara att tortera andra. Det får William Easton (Bryan Callen) uppleva när han finner ett gäng av sina medarbetare fastkedjade vid en karusell. Att behöva få handen penetrerad är kanske inte lika jobbigt att behöva välja vilka fyra av sex stycken som ska väljas att skjutas till döds. En kul anklagelse-lek mellan anställda där barnlösa, sjuka eller tjuvaktiga singlar ryker först…
 
 

5. Fiskelinan (”Saw 3D”)

 
Vad skulle du välja: att få halsen penetrerad av vassa spikar eller insidan uppsliten av en fiskekrok? Stackars PR-kvinnan Nina (Naomi Snieckus) får uppleva båda när falska Jigsaw-överlevaren Bobby (Sean Patrick Flanery) måste rädda henne från förstnämnda ödet genom att dra upp en nyckel ur hennes mage - fäst vid en fiskkrok. Skriker hon åker dock spikarna närmare. Ouch!
 
 

4. Änglavingarna (”Saw III”)

 
Stackars polisen Allison (Dina Meyer) gjorde bara sitt jobb när hon hamnade i Jigsaws - eller snarare hans kumpan Amandas (Shawnee Smith) - klor. Och vilka klor sen! I en ovanligt sadistisk fälla som sliter upp och öppnar hennes bröstkorg som en bok om hon inte hittar rätt nyckel att öppna fällan med i en glasburk med syra… Många bäckar små. Olyckligtvis blåser Amanda sina offer och Allison kämpar förgäves.
 
 

3. Bilverkstaden (”Saw 3D”)

 
Ska man straffa ett gäng rasister så gäller det att gnugga geniknölarna. Det kan tveklöst påstå att Jigsaws sidekick Hoffman (Costas Mandylor) gjorde när han sydde fast skinnskallen Evan (framlidne Linkin Park-sångaren Chester Bennington) vid förarsätet på en bil. Om Evan inte sliter sig loss kommer bilen att mosa hans flickvän, slita sönder en kompis och köra ihjäl en annan. Ledtråd: den gör alltihop.
 
 

2. Syreinjektion (”Saw VI”)

 
Är man en hjärtlös försäkringsförvaltare så får man i slutändan vad man förtjänar. William Easton (igen) möter änkan och sonen till en hjärtpatient som avled på grund av Eastons avslag. De får valet att låta honom gå eller avsluta hans liv genom att dra i en spak som injicerar honom med en massiv dos syra. Inte svårt att gissa vad de väljer. Resultatet är ett öde som får häxans i ”Trollkarlen från Oz” att likna lugnt och still i sömnen.
 
 

1. Björnfällan (”Saw”, ”Saw VI”, ”Saw 3D”)

 
En fälla så hemsk, vidrig och fantastisk att den använts tre gånger, dock bara en med dödlig utgång. Jigsaw var den som först satte stackars Amanda i en omvänd björnfälla som när klockan ringer öppnar upp skallen genom att våldsamt slita upp ditt gap. Amanda såväl som Hoffman lyckades undkomma men Jigsaws stackars änka Jill (Betsy Russell) hade inte lika tur. Fanns inte mycket kvar av den bildsköna nunan.
 

Se trailern till nya "Jigsaw":

 
 
Döda kroppar börjar dyka upp över hela staden, var och en har mött sin undergång på de mest makabra sätt. När utredningen fortlöper, pekar allt på en man: John Kramer. Hur kan detta stämma? Mannen som kallas Jigsaw har varit död i över ett decennium. "Jigsaw" får biopremiär den 27 oktober.
 
Vilken ”Saw”-fälla minns du bäst? Kommentera nedan.
| 21 oktober 2017 18:00 |