SPONSRAT

Skribent

Annons

17 oktober 2017 | 18:00

Jigsaw är tillbaka! Allt du behöver veta för att överleva premiären

Den blodiga och rekordvinnande skräckserien fortsätter med en åttonde film. Läs på om "Jigsaw" inför biopremiären den 27 oktober!
De populära ”Saw”-filmerna började med en unik idé av James Wan och Leigh Whannell år 2004. Sedan dess har det blivit sju filmer, en om året med biopremiär kring Halloween. I år fortsätter traditionen med ”Jigsaw”.

”Saw”-filmerna har tillsammans spelat in 874 miljoner dollar världen över, och står omnämnda i Guinness rekordbok som tidernas mest framgångsrika skräckserie. Tretton år efter att den första filmen skrämde slag på biopubliken är det nu dags för nya skrämmande fällor och en ny gåta: vem står bakom en serie nya, Jigsaw-inspirerade mord, om John Kramer varit död i ett årtionde?

Dyk in i spännande fakta kring nya ”Jigsaw”...
 
Large 5e091d2d7182a37b42b563ce6d5f6960 jogsaw02
 

Leken fortsätter

 
Producenterna Oren Koules och Mark Burg, som arbetat på varje ”Saw”-film, ville bjuda fans på en skrämmande upplevelse som hedrade känslan i den första filmen. Det hjälpte dem att vänta några år efter ”Saw 3D”, del sju i serien.

- Vi behövde inte skynda oss. Vi fick utveckla vårt manus, anlita fantastiska regissörer, en grym filmfotograf, och jag tror att alla kommer tas med på en häftig resa, berättar Koules.

Originalfilmen gjorde James Wan till en av Hollywoods stora skräck-regissörer. För ”Jigsaw” valde man de australiensiska bröderna Peter och Michael Spierig, kända för ”Daybreakers” och ”Predestination”.

- Vårt mål var att gå tillbaka till filmseriens thriller-inslag. Då är ”Saw”-filmerna som bäst, när det handlar om överraskningar och vändningar, och att räkna ut vem som gjorde det. Det är sånt vi älskar, förklarar Peter Spierig.

- Det finns rätt intressanta moraliska dilemman i de här filmerna, tillägger Michael Spierig.
 
 

Arvet efter Jigsaw

 
Den mystiske John Kramer är den stora karaktären som håller i trådarna i ”Saw”-filmerna. Skådespelaren Tobin Bell har skapat en unik skurk som jobbar med goda avsikter, men minst sagt tveksamma metoder. Jigsaw dog som bekant i ”Saw III” men finns på något sätt ändå alltid bakom kulisserna.

Producenten Oren Koules vet varför Jigsaw blivit så minnesvärd:

- Han är ingen slasher-mördare. Han springer inte runt i skogen, han mördar inte tjejen i duschen. Han är en tänkare. En ingenjör. När man talar om Jigsaw, om John Kramer, är han protagonisten? Är han hjälte eller skurk? James Wan och Leigh Whannell skapade en karaktär som blivit ikonisk, eftersom han är en skurk för den smarta publiken.
 
 

Dags för nya offer…

 
Matt Passmore spelar rättsläkaren Logan, en före detta militär som undersöker en serie brutala mord. Tillsammans med detektiv Halloran (Callum Keith Rennie) och sin assistent Eleanor (Hannah Emily Anderson) försöker de att lösa Jigsaw-pusslet, och förhindra att fler faller offer för mördaren.

- Det handlar om spänning och förväntan. Det är vad ”Saw”-filmerna gör så bra. Klockan tickar. Logan, Eleanor och Halloran kämpar mot tiden. Kommer de hinna? Kommer de överleva? Det är för mig vad som gör en bra skräckfilm, det handlar mer om överlevnad än om döden.

Laura Vandervoort var överlycklig för rollen i ”Jigsaw”, då hon beskriver sig som ett stort fan av rysare.

- Jag och mina tjejkompisar samlas alltid och kollar på skräck och thrillers, Hitchcock, allting. Det här var en av mina favorit-filmserier, så när jag hörde om ”Jigsaw” ville jag kasta mig in i det utan att tveka.

Men att få en roll i en ”Saw”-film innebär också stort hemlighetsmakeri. Producenterna gör allt för att hålla på överraskningarna. ”Jigsaw”-manuset skickades till exempel ut med den falska titeln ”Party Invite”, berättar Oren Koules.

- När vi skickar ut dem till skådespelare får de inte nödvändigtvis hela manuset. De kan få sina scener, eller de första 80 sidorna. Vi ger nästan aldrig bort slutet. Det är överraskningar som inte får läcka ut, annars förstör de filmupplevelsen. Ibland kommer skådespelarna till oss och undrar: ”Kommer jag att överleva? Är jag skurken?” Det är lite roligt.
 
Large 5d36f482c1f81acfde99118419ad2106 jigsaw2
 

…och nya dödsfällor

 
Det skulle inte vara en ”Saw”-film utan skrämmande miljöer och djävulska fällor, som både imponerar på biopubliken och fyller dem med skräck. ”Jigsaw” är förstås inget undantag.

- Vi vill alltid jobba med praktiska effekter, praktiska miljöer, och försöka filma det så äkta som möjligt. Det är seriens tradition och vi följer den. Det blir svårare att filma, men häftigt att titta på. Vi byggde upp allt och jag tror fans kommer uppskatta det, säger regissören Michael Spierig.

En av de stora dödsfällorna i ”Jigsaw” kallas för The Spiralizer: en konformad anordning med vassa blad och ihåligt mitten - stort nog att kasta ner en människa i. Tänk dig en grönsakssvarv som strimlar grönsakerna i köket, men fyra meter hög. Produktionsdesignern Anthony Crowley berättar om utmaningen:

- Den krävde mycket av alla våra avdelningar, stunts, specialeffekter, visuella effekter och fotografen. Den var väldigt dyr att bygga, men också rolig. Specialeffektskillarna älskade den. Att bygga en sådan fälla från grunden var väldigt kul.
 
 

"Liknar inget annat"

 
När ”Jigsaw” kommer på bio lagom till Halloween, lovar producenten Oren Koules att fans kan vänta sig allt de vill ha av en ”Saw”-film: en chans att leva sig in i mardrömsscenarion, och ta en åktur genom terror-uppfinningar och mängder av överraskningar. Självklart har även ”Jigsaw” en stor twist i slutet.

- Vi bjuder på kalla kårer, obekväma scenarion, och fällor som man inte önskar sin värsta fiende. Vi har skapat en film som inte liknat något annat i ”Saw”-serien. Men å andra sidan liknar inte "Saw"-serien något annat där ute.
 
"Jigsaw" får biopremiär 27 oktober. Du kan köpa biljetter här.
| 17 oktober 2017 18:00 |