Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

21 oktober 2023 | 07:00

Nu på Draken Film: Sex viktiga verk av Jean-Luc Godard

För ett år sedan dog en av filmhistoriens mest betydelsefulla regissörer. Nu uppmärksammar Göteborgs filmfestival Jean Luc-Godard med ett viktigt retrospektiv.
Den franska nya vågen var en rörelse inom filmen, som hade sitt ursprung i en fransk filmtidning mot slutet av 50-talet, där skribenterna hade tröttnat på den inhemska filmindustrin och tog saken i egna händer.
 
De förkastade det traditonella filmskapandet till förmån för ett experimenterande av såväl berättandet som rent filmtekniska aspekter. De satte regissören i fokus och tyckte att denne skulle ses som skaparen av sitt verk på samma sätt som till exempel en målare ses som skaparen av sin tavla. En av dessa regissörer (och tidigare skribenter) var Jean-Luc Godard, som gick bort i september förra året.
 
Godard var en filmkritiker som tog steget över till filmskapandet med 1960 års "Till sista andetaget", som inte bara är en av de tidigaste utan också en av de mest inflytelserika nya vågen-filmerna. Det är också en av sex Godard-filmer som nu visas på Göteborgs filmfestivals streamingtjänst Draken Film.
 
Även om Jean-Luc Godard forsatte göra film nästan ända fram till sin död (hans sista, "Le livre d'image", släpptes 2018), är 60-talets produktioner de mest kända och hans mest centrala. Det är också dessa som Draken Film har valt att fokusera på.
 
Förutom debutfilmen "Till sista andetaget" har streamingtjänsten även släppt science fiction-deckaren "Alphaville", rebell-thrillern "Tokstollen", relationsdramat "Föraktet", det provocerande porträttet "Leva sitt liv", och Rolling Stones-dokumentären "Sympathy for the Deavil" (även känd som "1 + 1").
 
Filmerna finns redan nu tillgängliga på Draken Film.
 
Har du sett de här Godard-filmerna? Inte? Då är det väl ändå hög tid att ta tag i det!
 
| 21 oktober 2023 07:00 |