Serie

Skribent

Annika Andersson

22 november 2023 | 21:00

Jason Priestley om hockeyvåld och utslagna tänder under uppväxten

“Beverly Hills, 90210”-stjärnan Jason Priestley, nu aktuell i “Börje - The Journey of a Legend”, berättar om våldet i hockeyrinken under sin uppväxt.
Den unge, snygge Brandon Walsh i “Beverly Hills, 90210” fick en hel generation på fall under 90-talet. Nu är Jason Priestley aktuell i Viaplay-serien “Börje - The Journey of a Legend”, den här gången som den legendariska talangscouten Gerry McNamara som upptäckte Börje Salming och tog honom till Kanada för att spela för Toronto Maple Leafs. Och är det något Priestley kan, så är det hockey.
 
- Varje lördagskväll när det är hockey stannar allt annat av i Kanada. Så när möjligheten kom att göra det här projektet, och att få träffa honom, var det väldigt speciellt för mig, berättar Priestley för MovieZine.
 
Mötet med Börje Salming beskriver han som “speciellt att få träffa en barndomsidol”. Priestley har ju följt hans karriär sedan barnsben. 
 
- Jag såg honom i september och han gick bort i november. Han var fortfarande klar i huvudet, men man kunde se hur hans kropp förfallit. Det var svårt och väldigt sorgligt att se. Men han hade ett stort hjärta.
 
- Natten när Börjes ansikte kördes över såg vi matchen på TV och det var fruktansvärt! Jag minns alla blodiga handdukar. Det är mitt starkaste minne, allt blod. Han blödde verkligen ymnigt. Det var skrämmande. Och faktumet att Börje kunde komma tillbaka efter det var verkligen anmärkningsvärt.
 
Som svar på frågan om det var lika våldsamt när Priestley spelade hockey under sin uppväxt skrattar han gott:
 
- Ja, det var så på den tiden. Det är en tuff sport och folk som spelar på den nivån är väldigt talangfulla men måste också ha kampvilja nog att överleva.
 
- Alla bär ju skydd men förutom handskarna och armbågsskydden är de ganska så tunna. De skyddar en inte från särskilt mycket alls.
 
Priestley var nära att själv satsa på en hockeykarriär. Kommer det här insikten från egna erfarenheter av våldet på hockeyrinken?
 
- Ja, tack och lov valde jag skådespelarbanan innan jag förlorade fler tänder. En tand slogs ut av en puck, en annan av skaftet på någons hockeyklubba. Båda när jag var i 12- eller 13-årsåldern.
 
Som publik kan man bara hålla med och vara tacksam över att Priestley valde Brandon Walsh, Gerry McNamara, och alla andra karaktärer han spelat under årens lopp, samt fått behålla sina tänder. ”Börje - The Journey of a Legend” streamas på Viaplay och TV3, och intervjun i sin helhet kommer inom kort.
| 22 november 2023 21:00 |