Serie

Skribent

Andreas Samuelson

18 januari 2024 | 08:00

Jane Horrocks fyller 60 år - det gör Bubbles från ”Helt hysteriskt” idag

Hon stal showen i TV-favoriten ”Helt hysteriskt” som knasiga assistenten Bubbles. Idag fyller brittiska veteranen Jane Horrocks 60 år.
”Helt hysteriskt” är tveklöst en av de roligaste och mest ikoniska brittiska TV-komedierna full av galna upptåg med Eddie (Jennifer Saunders) och Patsy (Joanna Lumley). Men trots konkurrens från några av Englands största skådespelare så stal Jane Horrocks showen som Eddies assistent Bubbles.
 
 
Horrocks provfilmade först för rollen som Eddies dotter Saffron men den gick till Julia Sawalha. Istället utvecklade Saunders rollen som den korkade, absurt stylade Bubbles direkt för Horrocks. När hon tröttnade på rollen fick hon även spela arroganta TV-presentatören Katy Grin, Bubbles kusin.
 
 
Men Horrocks har gott om erfarenhet utanför ”Helt hysteriskt”. Hon studerade och spelade teater innan hon började medverka i TV. Hon filmdebuterade i dramat ”The Dressmaker” (1988). Hon uppmärksammades i roller som en ensamstående mamma i ”Jag har i alla fall min vespa” (1989), Anjelica Hustons hunsade assistent i ”Häxor” (1990) och en S/M- och matsex-fantast i Mike Leighs ”Livet leker!” (båda 1990).
 
 
En av hennes mest framgångsrika huvudroller var dock som titelrollen i ”The Rise and Fall of Little Voice”, en tillbakadragen enstöring som kan imitera gamla musikalstjärnor. Efter att ha gjort rollen på scen upprepade hon den i filmversionen ”Little Voice” (1998) för vilken hon nominerades till en rad priser, inklusive Golden Globe och BAFTA.
 
Hon har även varit aktiv som röstskådespelare med filmer som ”Flykten från hönsgården” (2000) och dess uppföljare ”Flykten från kycklingfabriken” (2023), ”En julsaga” (2001) ”Corpse Bride” (2005), ”Gustaf 2” (2006) och ”Tingeling”-filmerna.
 
Du kan följa henne på Instagram-kontot @janehorrocks_official:
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Horrocks (@janehorrocks_official)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Horrocks (@janehorrocks_official)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Horrocks (@janehorrocks_official)

 
Grattis på 60-årsdagen, Jane Horrocks!
| 18 januari 2024 08:00 |