Film

Skribent

MovieZine

27 juni 2023 | 14:30

Har superhjältefilmerna blivit lata? Regissörens känga mot Marvel och DC

"Man måste fråga sig: vad gör den här historien speciell?" säger James Gunn som jobbat med båda de stora jättarna.
Det har varit ett svagt år för superhjältefilmer på bio. David F. Sandbergs "Shazam"-uppföljare floppade, Marvels "Ant-Man 3" sågades, och det verkar inte heller som att "The Flash" kommer rädda genren.
 
Det är i princip bara James Gunn och hans "Guardians of the Galaxy vol. 3" som lyckats locka publik till biograferna. Så vad är det hemliga receptet för en fungerande film i en så övermättad genre? Gunn - nytillsatt chef på DC Studios - berättar i en podcast hur han tänker:
 
- Vi måste vara väldigt försiktiga med produkten vi ger ut och se till att allt blir så bra som möjligt.
 
- Folk har blivit riktigt lata med sina superhjälte-historier. De har kommit till en punkt där man tänker, "åh en superhjälte, låt oss göra en film om honom". Och senare: "åh den första gick bra, så vi gör en uppföljare". Man tänker inte efter: "vad gör den här historien speciell? Varför är karaktären viktig? Vad får den att sticka ut, så att biopubliken känner att de måste se den?"
 
 

"Det blir bara en stor fight mot slutet"

 
James Gunn sa ungefär samma sak när MovieZine träffade honom under galapremiären i Paris. Han menar att alla de påkostade filmerna som pumpas ut till slut ser likadana ut:
 
- Många handlar bara om bash-and-smash, och under hela tredje akten vet jag inte vad som pågår. Det blir bara en stor fight. Och de fokuserar alltid på att rädda universum, det blir lätt gammalt. Det känns inte på riktigt. Folk känner nog att insatserna är mer verkliga när en tvättbjörn är döende.
 
 

Humor och allvar är DC:s framtid

 
Nu vilar ett stort ansvar på Gunns axlar. Han ska ta DC-filmerna in i en ny era med "Superman: Legacy", Batman-filmen "The Brave and the Bold" och en rad andra filmer som får definiera genren för nästa generation. Han siktar på stor variation, enligt Indiewire:
 
- Jag gillar väldigt seriösa superhjältefilmer, och jag gillade de väldigt komiska. Jag gillar de som är ett mordmysterium men med superhjältar. Jag vill se olika typer av historier, istället för att se samma historia om och om igen.
 
En liten känga mot Marvels och DC:s senaste filmutbud? Absolut. Vi får hoppas att Gunn lyckas bättre, för superhjälte-tröttman börjar bli ett stort problem nu för serietidningsbaserade filmer och deras prestation på bioduken.
| 27 juni 2023 14:30 |