Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 december 2022 | 21:45

James Camerons anledning till ”Terminator”-filmens misslyckande

Filmskaparen, som producerade uppföljaren ”Terminator: Dark Fate”, har en teori om varför filmen floppade.
Cameron är som bekant mannen bakom klassiska ”Terminator” och dess ännu populärare uppföljare ”Terminator 2 - Domedagen”. Efter det har det kommit uppföljare med varierande kvalité. Tillsammans med huvudrollsinnehavarna Linda Hamilton och Arnold Schwarzenegger återvände filmskaparen till den franchise han skapat, nu som producent.
 
Den sjätte filmen, ”Dark Fate”, var tänkt som en direkt uppföljare till del 2 men trots att den ansågs som en förbättring i jämförelse med de senaste uppföljarna så svek publiken och filmen blev en av historiens största floppar.
 
I en intervju med Deadline berättade Cameron om att han inte kom överens med regissören Tim Miller men att mycket av ansvaret låg på honom själv:
 
- Jag tror att problemet, och detta ligger på mig, är att jag vägrade att göra den utan Arnold. Tim ville inte ha Arnold, men jag sade ”Lyssna, jag vill inte det. Arnold och jag har varit vänner i 40 år, och jag kan höra det, och det skulle låta så här: Jim, jag kan inte fatta att du gör en Terminator-film utan mig.” Det betydde inte så mycket för mig att göra det, men jag sade ”om ni kan se möjligheten i att ta tillbaka Arnold där och då, då blir jag med glädje engagerad”.
 
 
Tim Miller hade en eget önskemål om skådespelare men Cameron tror att det möjligen var stjärnornas åldrar som avskräckte publiken.
 
- Tim ville ha Linda. Jag tror vad som hände var att, filmen hade kunnat överleva med Linda och Arnold, men när du sätter dem i filmen, hon är runt 60 och han 70, helt plötsligt är det inte din ”Terminator”-film, det var inte ens din pappas ”Terminator”-film... det var din farfars ”Terminator”-film. Och vi såg inte det. Vi älskade det, vi tyckte att det var coolt, du vet, att vi gjorde en direkt uppföljare till filmen från 1991. Och unga biobesökare var inte födda. De skulle inte ens födas förrän tio år senare.
| 14 december 2022 21:45 |