Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 december 2022 | 12:30

James Camerons 8 filmer rankade - från sämst till bäst

Baserat på tusentals betyg från MovieZines läsare! På vilken plats hamnar dina favoritfilmer?
I år är det 40 år sedan James Cameron debuterade som filmregissör. Inte för att lökiga lågbudgetskräckisen ”Piranha II: The Spawning” är mycket att stoltsera med (Cameron själv ville inte kännas vid den på flera år) men något slags startskott blev det ändå, på en sedan allt mer imponerande karriär i sci-fi- och actiongenren. 
 
Han fick förverkliga en dröm (en feberdröm faktiskt) med ”The Terminator”, om en servitris som fick en cyborg som stalker. Den ledde ut i rymden och actionspäckade ”Aliens”. Ihop med ”Terminator 2” är det filmerna som gett Jim ett rykte om att kunna skapa helt magiska uppföljare. Låter lovande nu när ”Avatar 2” väntar runt hörnet!
 
Men han är inte minst också en filmskapare som brinner för tekniska framsteg och spektakulära specialeffekter. Vi har sett honom tänja på CGI-gränserna i filmer som ”Avgrunden” och såklart 2009 års ”Avatar”, ett fotorealistiskt äventyr på en främmande planet. 
 
I väntan på ”Avatar: The Way of Water” spanar vi in vilka Cameron-filmer som är bäst och sämst enligt MovieZines läsare. (Listan baseras på era betyg.)
 
 

8. Piraya II (1981)

 
Cameron jobbade med specialeffekter åt bland annat Roger Corman och i filmen ”Flykten från New York” när han fick sitt första gig som regissör. 1978 års ”Piraya” av Joe Dante (senare mer känd för ”Gremlins”) skulle få uppföljare, och när regissören hoppade av fanns Cameron lämpligt nog nära till hands. Dödliga pirayor med vingar låter kanske inte som en dröm. Men han lär ha sagt att ”filmen blir bättre halvvägs när du ser den på en drive-in med ett sexpack öl”. Filmen och särskilt Camerons egna Director's Cut är lite svår att få tag på idag - kanske lika bra så?
 
 

7. True Lies (1994)

 
När jag var i tidiga tonåren och tokig i allt med Arnold gick”True Lies” (ihop med meta-komedin ”Den siste actionhjälten”) ofta på högvarv i VHS-spelaren. Historien om en toppagent vara dubbelliv hålls hemligt för familjen har en härlig självdistans, svindlande stunts och kvicka oneliners - som sig bör. Idag känns denna Bond-pastisch snarare ganska tramsig, så det förvånar inte att läsarna placerar den så långt ner på listan. 
 
”Vad i satans namn är det som pågår här? I princip otittbar ju?” lyder en kommentar på filmsidan.
 
 

6. Avgrunden (1989)

 
Förutom något enstaka lågvattenmärke har ju James Cameron mest gjort riktigt imponerande filmer. ”Avgrunden” (eller ”The Abyss”) från 1989 - en notoriskt skitjobbig inspelning för alla inblandade - har många fans, och för sin tid spektakulära effekter. Kortfattat följer handlingen ett forskarteam som dyker efter en försvunnen ubåt, men stöter på en mystisk och utomjordisk kraft på havets botten. Vad är det då som gör att filmen inte rankas högre? Kanske är det slutet som blivit något av en vattendelare (hö hö).
 
”Det börjar helt fantastiskt, men slutar så filosofiskt flummigt att det nästan dränker hela intrycket”, tyckte vår recensent. Nu väntar vi trots det på den utlovade, nyrestaurerade utgåvan i 4K.
 
 

5. The Terminator (1984)

 
James Camerons stora genombrott kom med denna mörka sci-fi-thriller med Linda Hamilton, Cameron-favoriten Michael Biehn, och såklart Arnold Schwarzenegger i sin mest ikoniska roll - som mördarmaskinen från framtiden. Gjord på relativt lågbudget (6 miljoner dollar) blev filmen en överraskande succé med mainstream-publiken. I Sverige släpptes den på bio i början av 1985 som ”Dödsängeln”, en titel som lyckligtvis har fallit i glömska med åren.
 
”Det skriker verkligen 80-tal över denna fantastiska actionrulle. Frisyrerna, soundtracket, stopmotion-effekterna, actionscenerna, biljakterna, Arnold, Hamilton och Biehn gör det till en perfekt underhållande film”, skriver en av läsarna på MovieZine.
 
 

4. Avatar (2009)

 
Idén till ”Avatar” skrevs ner på papper redan år 1995, men då fanns inte tekniken som skulle låta James Cameron förverkliga hans storslagna vision. Drömprojektet fick ligga på hyllan i mer än tio år, medan han själv var delaktig i att driva 3D-revolutionen framåt. Men till slut blev drömmen verklighet, och julen 2009 fick hela världen följa med till en främmande planet och imponeras av magnifika miljöer hos det blå Na'vi-folket.
 
”Såg just remastrade re-releasen på IMAX och måste säga hur bra filmen håller än idag. Magnifik underhållning från första bildrutan. Möjligen har den dessutom blivit bättre med tiden”, skrec en av medlemmarna på MovieZine efter höstens nypremiär på bio.
 
 

3. Aliens - återkomsten (1986)

 
Framgångarna med ”The Terminator” gjorde Cameron hett eftertraktad i filmbranschen. Själv ville han dock mest få göra en uppföljare till ”Alien” (1979) som var en av hans favoritfilmer. Succén var aldrig given. Fox tvekade inför en fortsättning på Ridley Scotts rymdskräckis och Cameron var trots allt hyfsat ny i gamet. Men han skrev ett utkast på tre dagar, och fick efter mycket om och men möjligheten att snickra ihop en mer actionladdad tvåa. Sigourney Weavers Ripley förvandlas till hård överlevare, något vi sedan såg hända även Linda Hamilton i ”Terminator 2”. Genialt.
 
”Många av mina filmälskande vänner till mig håller ”T2” som världens bästa actionfilm, men för mig har det alltid varit ”Aliens” som har hållit den platsen”, skriver en läsare i sin recension på MovieZine.
 
 

2. Titanic (1997)

 
Hans passion för dykning och hav har speglat sig i flera dokumentärer och långfilmer. ”Titanic” sägs härstamma från Camerons fascination för skeppsvrak, och han bekostade själv en expedition för att dyka ned och filma vraket efter det ökända fartyget som sjönk 1912. Så småningom skapades en storartad kärlekshistoria och en maffig katastroffilm som blev en av 90-talets mest framgångsrika och Oscarsbelönade filmer. ”Titanic” är än idag en av filmerna som spelat in mest pengar på bio, vid sidan av ”Avatar” förstås. 
 
”Jag har älskat den här filmen sedan första gången jag såg den och jag kommer alltid älska den. Har aldrig gråtit så mycket till en film som jag gjort till den här”, kommenterar en tittare.
 
 

1. Terminator 2: Domedagen (1991)

 
Och förstaplatsen på listan tillhör såklart ”Terminator 2”, 90-talets fetaste actionfilm och en svåröverträffad uppföljare. Det kan inte ha varit enkelt att hitta på en tvåa till kultfilmen ”The Terminator” men Cameron lyckades genom att vända upp och ned på alla förväntningar, uppgradera skurken till hjälte och bygga ut världen och mytologin. Här får vi en skarpladdad, adrenalinfylld jakt mellan två ostoppbara robotar i en film som både väcker känslor för sina karaktärer och en rädsla för AI:s framväxt som nu känns kusligt rätt i tiden.
 
”Den blåser all annan action av vägen som produceras idag. Temamässigt lika aktuell och tänkvärd idag som då. Tempot och det tekniska tilsammans med mästerlig musik får adrenalinet att gå bananas fullständigt”, skriver en av MovieZines läsare.
 
Vilka är dina topp-3-favoriter bland James Camerons filmer? Kommentera nedan.
| 11 december 2022 12:30 |