Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 december 2021 | 00:00

Ett år kvar till "Avatar 2"! Här är de första bilderna

Plus: här är vad vi vet om handlingen hittills.
Med alla förseningar genom åren känns det främmande att tänka sig att ”Avatar 2” faktiskt, möjligen, eventuellt kan gå upp på bio redan om ett år. Den skulle ha släppts redan 2014, men nu ligger premiärdatumet stabilt inbokat till december 2022, och vi håller tummarna för att inga märkliga pandemier eller annat tokigt kommer i vägen. 

Under gårdagen släppte James Cameron en första officiell filmbild och gav Entertainment Weekly en liten inblick bakom kulisserna på den efterlängtade sci-fi-uppföljaren, den första av totalt fyra planerade.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
"Familjen i fokus" säger filmens producent Jon Landau. Här är den första officiella filmbilden från "Avatar 2".
 
Sajten bekräftar bland annat att ”Avatar 2” kommer att utspela sig 14 år efter originalfilmen. Den före detta soldaten Jake Sully har övergett sitt mänskliga liv för att slå sig ned på planeten Pandora där han bildar familj med Na’vi-krigaren Neytiri. En stor del av filmen kommer fokusera på deras barn som är nästan i tonåren.

- Uppföljarna är en berättelse om familj, och om vad föräldrar är beredd att göra för att hålla ihop familjen och hålla den säker. Jag säger alltid att Jims filmer har universella teman - och det finns verkligen inget mer universellt än familj, säger producenten Jon Landau.
 
4dd8af609f774d8e91be14b9841148d0 pc
Komplicerade performance capture-scener under vatten krävde att skådespelarna kunde hålla andan i minst 3-4 minuter. 
 
Och vi kommer få utforska mer av den natursköna planeten. Handlingen förflyttas från regnskogen till havet - något som ju regissören har en stark fascination med. En specialbyggd jättetank har använts där skådespelare som Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver och nykomlingen Kate Winslet kunnat tävla i vem som håller andan längst.
 
Inspelningen av ”Avatar 2” började redan 2017, och även ”Avatar 3” är inspelad och klar. Den får premiär 2024. Ytterligare två filmer följer 2026 och 2028. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Edie Falco spelar nya karaktären General Ardmore. Foto: EW.com
 
Det är återigen ett påkostat projekt, men det finns inga garantier på en ny kassasuccé. När första ”Avatar” släpptes år 2009 och imponerade på alla med sin otroligt vackra foto och häpnadsväckande effekter - allt som gjorde sig magiskt bra i 3D på bioduken - blev den snart tidernas mest inkomstbringande film. Den har spelat in över 2,8 miljarder dollar. Men kan uppföljarna komma i närheten? Det är en ny era nu och inte ens Cameron är bergsäker på om publiken dyker upp:

- Den stora frågan är: kommer vi att tjäna några jäkla pengar? Stora, påkostade filmer måste dra in mycket pengar. Vi befinner oss i en ny värld nu, efter pandemin och streaming. Sådana intäktssummor kanske aldrig återkommer igen. Vem vet? Det är en stor chansning, säger regissören. 
 
"Avatar 2" får biopremiär 14 december 2022 - hoppas vi!
| 15 december 2021 00:00 |