Film

Skribent

Thomas Linnaeus

11 juni 2023 | 15:00

James Cameron fick inte regissera "Jurassic Park" - “Spielberg hann först”

I en intervju avslöjar “Titanic”-regissören att han ville göra Spielbergs klassiker från 1993.
Idag är det 30 år sedan “Jurassic Park” släpptes och Steven Spielberg kunde titulera sig som mästare på dinosauriefilmer. Men innan “Hajen”-regissören kom ombord, fanns det andra regissörer som ville ta sig an äventyret. En av dessa var James Cameron, och i en intervju med Huffington Post avslöjar han varför han inte fick jobbet.
 
- Jag försökte köpa rättigheterna men Spielberg hann före med några timmar. När jag såg filmen insåg jag dock, att jag inte var rätt person att göra filmen, det var han. För Spielberg gjorde en dinosauriefilm för barn, och min skulle ha varit “Aliens” med dinosaurier, och det skulle inte ha varit rättvist, berättar “Terminator”-regissören.
 
Men Cameron verkar inte bitter över det. “Jurassic Park” blev 1993 den mest inkomstbringande filmen någonsin och sedan tog Camerons “Titanic” över rekordet 1997. Spielbergs uppföljare “The Lost World: Jurassic Park” förlorade dessutom Oscarstatyetten för bästa specialeffekter mot just “Titanic”.
 
- Dinosaurier är för 8-åringar. Vi kan alla njuta av dem också, men barn får dinosaurier och de borde inte ha varit uteslutna för det. Hans finkänsla var helt rätt för “Jurassic Park”, medan jag skulle ha gjort något längre och otäckare - mycket otäckare, fortsätter Cameron.
 
Hade du velat se en läskigare version av “Jurassic Park”?
| 11 juni 2023 15:00 |