Film

Skribent

Alexander Dunerfors

8 juni 2015 | 22:00

James Cameron har sett ”Terminator: Genisys”

Och han hatar den inte.
- Om du gillar Terminator-filmerna, kommer du att älska den här, säger James Cameron.

Jag får erkänna. ”Terminator: Genisys” ser inte fantastisk ut. All eventuell pepp jag kände inför den femte filmen i serien, alla mina förväntningar har sakta men säkert krossats av en marknadsföring designad för tolvåriga Marvel-kids. Från varenda trailer till filmens karaktärsposters: det ser bara plastigt och fånigt ut. Knappt värdigt de två ”Terminator”-filmer som startade det hela och fortfarande är mästerverk inom sci-fi-genren. 

Men när James Cameron talar, då lyssnar man. Han regisserade trots allt de två första filmerna, och vi hörde honom aldrig säga snälla saker om ”Rise of the Machines” eller ”Terminator Salvation”. Kanske, bara kanske, ligger det något i det här.

I en ny featurette kallar Cameron filmen för ”del tre” i serien och en pånyttfödelse:

- Den är väldigt respektfull mot de två första filmerna. Jag känner att franchisen har fått ett nytt liv.

Och han drar sig inte för att avslöja en av filmens överraskningar (fast i ärlighetens namn, trailern och affischerna har redan tagit hand om den biten också). Läs vidare på egen risk!


- Vi gick från den första filmen, där Terminator var historiens värsta skurk, till tvåan där han blev en slags fadersfigur. Idén att nu göra John Connor till elaking, den är rätt cool för den går emot förväntningarna. Allt handlar om twisten, säger Cameron.

Tack för den, Jim.

”Terminator Genisys” har förhoppningsvis fler twistar att bjuda på när filmen har biopremiär 25 juni. Regisserar gör Alan Taylor och i huvudrollerna ser vi Emilia Clarke, Jason Clarke, Jai Courtney och det där österrikiska muskelberget med ett efternamn ingen minns.

Vad tror ni om James Camerons uttalanden: löst säljsnack eller kan filmen verkligen bli bra? Kommentera nedan.
| 8 juni 2015 22:00 |