Film

Skribent

Josefine Krischausky

30 november 2022 | 23:00

James Cameron har planer på en sjätte och sjunde "Avatar"-film

Filmskaparen är sugen på att låta filmserien bli ännu längre än planerat, men är redo att lämna över sitt jobb till en annan regissör.
Efter en lång, lång väntan har det snart blivit tid för "Avatar: The Way of Water", uppföljaren till James Camerons världssuccé från 2009, att gå upp på vita duken. Därefter är ytterligare tre uppföljare på gång – med förväntade premiärer 2024, 2026 och 2028 – men även efter det kan vi komma att få se ännu fler berättelser från Pandora. 
 
I en ny intervju med The Hollywood Reporter berättar Cameron – som först inte var sugen på att göra några uppföljare överhuvudtaget – att han har planer på att göra filmserien ännu längre än vad som först var tänkt. Om publiken vill ha det, menar filmskaparen att både en "Avatar 6" och "Avatar 7" skulle kunna bli verklighet.
 
Däremot är det inte säkert att det blir just Cameron, som idag är 68 år gammal, som kommer att regissera dessa uppföljare. 
 
– Jag kommer att vara 89 vid det laget. Uppenbarligen kommer jag inte kunna göra obegränsat med "Avatar"-filmer, med tanke på den energi som det kräver, säger Cameron.
 
Cameron, som redan tidigare har sagt sig vara redo att lämna över filmserien till en annan filmskapare, säger att han är beredd att träna en annan regissör i konsten att regissera "Avatar"-filmer. Innan dess menar han dock att han har fem till sex filmer kvar i sig, varav åtminstone tre lär bli inom "Avatar"-universumet. 
 
James Cameron under inspelningen av "Avatar: The Way of Water".
 
Innan någon sjätte eller sjunde "Avatar" ens kan bli av, återstår det dock för de tre andra filmerna att släppas. "Avatar 3" är redan färdiginspelad, och även delar av "Avatar 4" har hunnit filmas. Cameron berättar dessutom att manuset till den femte filmen i serien är skrivet. 
 
Men för att alla återstående uppföljare ens ska få se ljuset, krävs det att en riktigt stor publik ser "Avatar: The Way of Water" på biograferna. För att Disney ska kunna gå med vinst måste den spela in över 2 miljarder dollar, och bli en av historiens mest inkomstbringande filmer.
 
"Avatar: The Way of Water" har svensk biopremiär den 14 december. 
| 30 november 2022 23:00 |