Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 augusti 2017 | 15:00

James Cameron har fixat några små detaljer i ”Terminator 2”

26 år efter sin premiär släpps ”Terminator 2” på bio igen, i en nyrestaurerad 3D-version. Kolla noga och du kan upptäcka något nytt.
James Camerons ”Terminator 2: Domedagen” hör tveklöst till actiongenrens största och viktigaste filmer. Det är en perfekt uppföljare som utvecklar och breddar storyn från ”The Terminator” (1984), och en actionpackad och emotionell resa med - för sin tid - banbrytande specialeffekter.

I slutet av augusti är ”Terminator 2” tillbaka på världens biodukar i den nyligen restaurerade och 3D-konverterade versionen. MovieZine har fått smygtitta på den under världspremiären i Berlin, och som vår recensent Viktor Jerner berättade redan då har regissören inte kunnat låta bli att ändra på ett störande skönhetsfel.
 

Den trasiga framrutan är lagad

 
Det är kanske ingen stor detalj som stör filmupplevelsen, men ”T2” har levt med sitt klaff-fel i ett kvarts århundrade. I filmen ser man tydligt hur trucken som T-1000 kör tappar sin framruta i kraschen, men sekunder senare är den hel igen. Detta misstag har rättats till digitalt inför filmens nyrelease.
 
 

De uppenbara stuntmännen har bytts ut

 
På vissa ställen i filmen kan uppmärksamma tittare notera att det nog inte är Arnold Schwarzenegger eller Edward Furlong som kör motorcykel. Det blev bara mer tydligt i takt med att filmutgåvor och våra tv-apparater får alt bättre kvalitet.Ta-daa! Med lite datortrolleri har stuntmännen fått nya ansikten och Arnie ser åter ut som Arnie.
 
 

Ljuset och färgerna har justerats

 
3D-versionen av ”Terminator 2” har fått klarare färger. Delvis för att kompensera för de mörka 3D-glasögonen.
 
 
Enligt Screenrant har man även täckt över T-1000:s kulor i Robert Patricks nakna scener i början av filmen.

Det är kanske inga allvarliga ändringar som fansen kommer gråta över. James Cameron berättar själv i en intervju att han inte tänkte göra som ”Stjärnornas krig”:

- Jag tror George Lucas ständigt får nya idéer och vill piffa upp sina filmer. Jag känner att jag har förändrats som konstnär, varför skulle jag ifrågasätta vad jag gjorde år 1991? jag tycker att filmen håller än. Jag kände inget behov att klippa om något, bara se till att färg och bild och allt annat håller högsta möjliga standard.
 
 
Det är just nu tyvärr inte aktuellt att visa 3D-versionen av "Terminator 2: Domedagen" på svenska biografer, meddelar SF Bio.
 
James Cameron kommer under 2018 att producera en sjätte "Terminator"-film och den kan besvara en viktig (nåja) fråga som han själv funderat över länge.
| 14 augusti 2017 15:00 |