KRÖNIKA

Skribent

MovieZine

24 juli 2015 | 18:00

Jakten på den speciella filmen

Filmsamlingen är hjärtat i många filmnördars hem.
Vissa har samlingar uppåt flera tusen filmer medan andra av olika anledningar nöjer sig med betydligt färre. Vissa köper dyra deluxutgåvor medan andra nöjer sig med vanliga utgåvor för att istället satsa på att öka sin filmsamling snabbare. Oavsett vilken typ av samlare man är så är förstås det viktiga att man älskar film och vill kunna se dem när som helst. För många är film bara ett tidsfördriv på drygt två timmar, eller när det gäller tv­-serier, en 40 minuters paus i veckan. För en filmnörd är det så mycket mer än så, det är ett besök av vänner. Du räddar Midgård med Frodo & co, försöker överleva aliens med Ellen Ripley och dricker kaffe med agent Dale Cooper och efteråt känner du en blandad känsla av lycka och vemod att besöket är över men vet att du genom din filmsamling snart kommer ses igen. 

För er som inte förstår varför varför man lägger ner dyra pengar på en massa filmer när det finns andra sätt att tillhandahålla film, både på lagligt och olagligt sätt, så ska jag som inbiten filmsamlare försöka förklara fenomenet med 4 punkter: 

1. Bevis på din expertis


­
"Jäklar hur mycket filmer du har, hur mycket har du sett egentligen?" är en kommentar som ger en adrenalinkick till alla filmsamlare. För även om man främst samlar på filmer för att kunna se dem när man vill i bästa kvalitet så är en del av samlandet också en känsla av stolthet. Ett bevis på hur många filmer du sett och att du förmodligen är en expert i ämnet som ingen kan ifrågasätta. Om inte personen du besöker också är en filmsamlare, för då kan istället diskussion om kvantitet gentemot kvalitet uppstå beroende på vem av er som har flest filmer. 

2. Jakten 


”The chase is better than the catch” sjöng Scooter ­1998 och det stämmer till viss del in på filmsamlandet. Idag är det inte speciellt svårt att få tag i sina favoritfilmer, du går helt enkelt in på valfri nätbutik och köper dem. De problem som dock kan uppstå är att filmen inte längre produceras. Beroende på hur kräsen du är kan detta dock fixas genom att importera filmen. Jag saknar till viss del tiden då man var tvungen att åka runt i landet, besöka olika butiker och loppisar för att få tag i de filmer man ville ha. Det gjorde samlandet till ett äventyr plus att din filmsamling speglade ditt intresse snarare än din bankbok. Men visst finns det än idag filmer som är svåra att få tag på. Min personliga heliga graal är Disneys "Oliver & Gänget" med originaldubb som enbart släpptes under kort tid på dvd av misstag. Det enda sättet att se vilka filmer som har originaldubben är en kod på skivans baksida vilket gör det svårt att hitta den genom Internet 

3. Tävlingen 


Tävling gentemot dina vänner vem som kan få tag i vissa filmer först är för inbitna filmnördar lika viktigt som den största fotbollsmatch. Jag minns under 2004 hur jag och en vän tävlade om vem som kunde införskaffa samtliga "Fredagen den 13:e­"-filmerna först. Min glädje var total när jag vann och min kompis... vi kan väl säga att han milt sagt var missnöjd, ett missnöje som håller i sig än idag när filmserien kommer på tal (vilket är rätt ofta för vem älskar inte Jason Voorhees?).

4. Inredningsdetalj 


Alla filmsamlare har säkerligen köpt om en film för att man har hittat en snyggare utgåva. Det är inte heller ovanligt att man någon gång har köpt en film som man inte tycker är superbra men som man har tyckt skulle göra sig snygg i bokhyllan. Varför gör man något sådant undrar kanske du? Jo för att din filmsamling är inte bara till för regniga dagar eller beviset på hur väl bevandrad du är i filmhistorien. Det är också en inredningsdetalj vilket innebär att du nödvändigtvis inte behöver se din film mer än en gång för att du ska vilja ha den i din samling. Jag tror att det var Hjalmar Söderberg som sa "Du läser för helvete inte din inredning", och till viss del kan jag instämma med honom. Det händer oftare än sällan att jag ställer mig och beundrar min filmsamling, plockar ut dem ur hyllan och tittar och luktar på dem. Skumt beteende skulle många säga men helt normalt för en inbiten filmsamlare.

Känner ni igen er? Hur ser era egna filmsamlingar ut där hemma? Kommentera nedan.

Daniel Ekholm
| 24 juli 2015 18:00 |