Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 augusti 2018 | 21:30

"Jack Ryan" är tv-världens första riktiga popcorn-serie

Oerhört påkostad, fullproppad med grymma actionscener och explosioner - kombinerat med ett klyschigt och (i alla fall inledningsvis) förutsägbart manus.
Det har gått snart två månader sedan jag fick chansen att förhandstitta på de tre första avsnitten av Amazon Primes kommande storsatsning "Jack Ryan". Sedan dess har jag med spänning väntat på att se hur andra kritiker, och nu snart vanliga tittare, kommer att ta emot den nya tv-serien.
 
För jag har själv haft lite svårt att avgöra vad jag egentligen tycker. Är det ett fullständigt genidrag från Amazon Primes sida, eller ett smärtsamt magplask? Gränsen dem alternativen emellan är svårare att urskilja än jag först hade väntat mig. Kanske är det också just där mitt eget problem ligger, att jag sedan länge haft en aning för högt satta förväntningar på "Jack Ryan"?
 
John Krasinski är inledningsvis tillbaka i en miljö som gör det omöjligt att inte tänka på hans roll "The Office".
 
Serier som "24", "Prison Break" och "NCIS" har alla lyckats underhålla otaliga tv-tittare världen över. Det finns däremot ingen som inte är fullt medveten om att den tittar på en tv-serie uppstyrd efter en väldigt specifik mall - produktionsmässigt begränsad av sina "tv-budgetar". Men nu i tv-seriernas guldålder, när företag som Amazon, Apple och Netflix tillsammans spenderar nära 100 miljarder kronor på tv-serier under 2018, är begränsningarna plötsligt som bortblåsta.
 
Amazon Primes "Jack Ryan", med en förvånansvärt passande John Krasinski i huvudrollen, har haft en budget på mellan 8-10 miljoner dollar per avsnitt. När Krasinskis karaktär hamnar i en eldstrid, med tillhörande explosioner omkring honom, går det därför inte att urskilja om du tittar på en påkostad actionfilm eller ett avsnitt ur en tv-serie. Nivån är med andra ord på vissa bitar lagd riktigt högt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och Chris Pine har alla spelat olika filmversioner av Tom Clancy's Jack Ryan-karaktär. John Krasinski blir den förste skådespelaren att göra det på tv.
 
När det kommer till själva handlingen och manuset - är nivån däremot exakt lika "hög" som för ett avsnitt ur "24" eller "NCIS". Alltså. Inte direkt dåligt, men inte heller alls vad jag personligen hade hoppats på.
 
Jack Ryan är i vår berättelse en relativt ny analytiker vid CIA, och upptäcker ett digitalt mönster där stora pengar kunnat föras fram och tillbaka på ett ovanligt sofistikerat sätt - utan någon vidare insyn. Han misstänker att en ny terrorgrupp planerar något form av attentat, och att han råkat hitta sättet de planerar att finansiera sin operation på. Ingen tror honom, men givetvis har Ryan rätt. När det faktumet sakta men säkert går upp för alla andra, kastas Ryan snabbt in i hetluften - på sitt allra första fältuppdrag.
 
Wendell Pierce spelar James Greer, Jack Ryans närmsta chef på CIA.
 
Handlingen är inledningsvis oerhört förutsägbar, jag kunde många gånger till och med säga de exakta replikerna innan karaktärerna själva sade dem. Det här var inte vad jag hade hoppats på, inte alls. Samtidigt har jag nog aldrig kunnat slötitta på något så välgjort - och hela tiden, manuset till trots, känt mig såhär underhållen.
 
Frågan är om det inte är ett genidrag ändå, att låta de populära serierna "NCIS" och "24" få agera mall, samtidigt som allt vid sidan om handlingen får samma behandling som en grym popcornrulle? För "Jack Ryan" är utan tvekan årets bästa (och första någonsin?) popcorn-serie. Det gör inget om du missar fem minuter när du går iväg och poppar mer, du kommer troligtvis att fatta vad som hände under tiden du var borta i alla fall... och något säger mig att det här kan bli något av en tittarmässig succé ändå.
 
 
Under hösten får vi även ta del av de nya Amazon Prime-serierna; "The Romanoffs" (från skaparen bakom "Mad Men") samt "Homecoming" (från skaparen bakom "Mr. Robot") - dessuton med Julia Roberts i huvudrollen. Mina förhoppningar inför båda dessa serier är fortsatt enorm. Fram tills dess kan vi roa oss med hela den första säsongen av "Jack Ryan", som släpps den 31 augusti.
 
Kommer du att poppa en påse popcorn och bänka dig framför "Jack Ryan" lagom till premiären? Kommentera gärna nedan!
| 25 augusti 2018 21:30 |