Serie

Skribent

Patrik Jonsson

1 maj 2014 | 21:01

Jack Bauers "24"-comeback kickar arsle

Nej, jag snackar inte om Jack Sparrow och inte om Jack the Ripper heller. Jag syftar förstås på Jack Bauer som, så här på förhand, verkar göra storstilad comeback då Fox drar igång actionserien "24" igen nu på måndag i USA. Redan dagen efter kan dock vi här hemma streama piloten på Viaplay. Serien går under den smått Bond-klingande undertiteln "Live Another Day" och vi får väl se om han nu gör det, allas vår Bauer?

Jag har alltid gillat "24", under de åtta säsonger som den sändes under 00-talet tycker jag ändå att till och med de svagare säsongerna av serien höll hyggligt hög nivå. Det var en stabil långkörare med många skickliga manusförfattare och producenter bakom det hela. Karaktären Jack Bauer var och är väl fortfarande, dessutom ett mycket välkommet tillskott i den numer smått underbemannade actionhjältegenren. Kiefer Sutherland i huvudrollen tycker jag passar som handen i handsken och efter ett par års irrandes i den smått misslyckade serien "Touch" ska det sannerligen blir skönt att få återse honom i rollen som den minst sagt tidspressade agenten Jack Bauer.

Vanligtvis brukar jag inte vara mycket för reboots och remakes, jag tycker dock just detta fallet är lite annorlunda då "Live Another Day" är en direkt uppföljare på själva huvudserien, dessutom tror jag både serien och dess karaktärer har mer att ge. Åtminstone hoppas jag på det och snart blir det upp till bevis, känns som att en hel del står på spel.

Andra positiva aspekter kring serien är att inte endast Kiefer Sutherland och hans Jack Bauer återkommer. "Live Another Day" ser ut att bli en riktigt smarrig återföreningsfest för oss hängivna fans, detta gäller både framför och bakom kameran. Bland annat kommer vi att återigen få stifta bekantskap med skådespelerskorna Mary Lynn Rajskubs och Kim Ravers karaktärer Chloe O´Brian samt Audrey Boudreau och William Devane är tillbaka som Audreys far tillika USA:s president James Heller. Vi ska nog inte bli förvånade ifall ett par till bekanta ansikten dyker upp och överraskar. Ett par nya tillskott i gänget är förresten Stephen Fry vilken gestaltar Storbrittaniens premiärminister och Yvonne Strahovski ("Dexter") gör rollen som CIA-agenten Kate Morgan. Seriens båda skapare Joel Surnow och Robert Cochran är tillbaka och så är även seriens huvudproducent Howard Gordon. Faktum är att nästan hela producentgänget från originalserien är ombord; David Fury, Jon Cassar och självklart oscarbelönade Brian Grazer ("A Beautiful Mind"). I och med alla dessa inblandade känns det liksom rejält, det känns rätt och slätt både stabilt och lovande.

I "Live Another Day" är vi denna gång ämnade att få följa Jack Bauers kamp mot tiden att förhindra en förödande terroristattack i London. Javisst, Jack goes to Britain denna gång och det känns verkligen både spännande och uppiggande med ett helt nytt spelfält, möjligheterna känns oändliga. Jag nämnde kampen om tiden där och självklart spelar klockan en viktig roll även denna gång. Premisserna är dock lite annorlunda. Serien består denna omgång av endast 12 avsnitt istället för de sedvanliga 24, detta i sin tur gör så klart att vi inte kommer att få följa Bauer varenda timme under ett dygn. Ni som nu blir oroliga att originalkonceptet, seriens signum, kommer att bli lidande av detta kan nog ändå känna er rätt lugna. "Live Another Day" sänds fortfarande i så kallad "realtid", dock under utvalda timmar av dygnet. Det har även ryktas om vissa tidshopp, tidshopp som ska förstärka själva historian som denna gång ska vara lite annorlunda.

Detta oroar mig personligen dock inte ett särskilt mycket, man måste få lov till att ändra lite, serien har ändå kört exakt samma koncept i åtta säsonger. Det är hög tid för lite förändringar, om inte annat så för att få serien att kännas någorlunda fräsch. Denna omgång, som ska ses som en slags miniserie (eller "Event Series" som de kallas nuförtiden) grundar sig faktiskt på ett filmmaterial. En film som vi nu alla vid det här laget vet om att aldrig blev av. Även på grund av just detta har man nu valt en liten annan väg att gå, man har helt enkelt fått kompromissat lite. Alternativet hade ju varit att skriva en massa utfyllnadsavsnitt och det tror jag hade stjälpt serien mer än hjälpt den. Hellre en tajt och händelserik kortare säsong än en längre och vattentrampande sådan.

Att döma av pilotavsnittet kommer man ändå inte att märka mycket av det ovannämnda, själva utséendet på serien är nämligen extremt likt de säsonger vi under den större delen av 00-talet härjade oss igenom. Jag vet inte hur pass mycket framtida avsnitt kommer att skilja sig från piloten, men pilotavsnittet var då mycket likt det upplägg vi redan är så vana vid.

Vi har de där "24"-klassiska tagningarna, scener vilka visar olika tidsskeenden och händelser. Ibland två som delar skärmen, ibland tre och fyra, ni som tidigare följt serien vet nog exakt vad jag talar om här. Musiken, stämningen och framförallt tempot är detsamma och ja, även klockan finns där. Ni behöver som sagt inte oroa er, ni kommer att känna er som hemma och detta på stört. För att gå in lite djupare på avsnittet så drar det igång med full fart från start och det är i just dessa actionscener vi också får det klart för oss att Bauer är tillbaka. Ni som inte följt serien tidigare kan skippa de två kommande raderna, minispoiler. Bauer, som varit efterlyst och misstänkt för både diplomatmord samt mordförsök på presidenten, dyker här upp som från ingenstans i en helt annan operation. Det tar dock inte många minuter förrän man förstår att något nytt stort är på gång.

Hur pass insyltad Bauer själv är i denna operation lär vi nog bli visse om i kommande avsnitt. Dessa händelser tar alltså sin plats i London där USA:s president dessutom just är på besök, att det skulle vara en ren slump att just den presidentattentats misstänkte Bauer dyker upp köper vare sig vi som publik eller de som skyddar presidenten. Man kan lugnt säga att Bauer hamnar i trubbel från bildruta ett, med andra ord precis som det ska vara!

Vidare kan jag väl förtälja att det verkar som att de definitivt har hittat gnistan igen, plotten verkar sannerligen intressant och absolut inte långsökt. "24" har alltid varit en rätt påkostad serie, det ser inte ut som det ändrat på den biten heller, faktum är att jag skulle vilja säga att den denna gång ser ännu snyggare ut och ännu mer väl producerad. Denna lilla minisäsong lär inte ha varit helt gratis att skapa, åtminstone inte av det jag sett hittills. Hur är Sutherlands Bauer då? Jag skulle vilja säga, förutom några ytterligare ärr och tatueringar, att han är densamme. Möjligen känns han lite kallare, lite mer förbannad och bestämd, men det är ju knappast något negativt, här ska det bli åka av! Dessutom ska det bli intressant att (förhoppningsvis) framöver få höra vad han hållit hus under dessa fyra år på flykt?

"24" känns 2014 helt klart lite mörkare och något mer allvarlig än tidigare, detta kan vara ett mycket smart drag av skaparna och jag gillar det allra redan. Något säger mig att "24" kommer att bli en mycket mer lyckad comeback än de senaste uppföljarna av actionfilmer som "Die Hard" och "Terminator", jag hoppas naturligtvis jag får rätt. Serien är ju även känd för sina beroendeframkallande cliffhangers, de som gjort att man helt enkelt inte kunnat sluta titta, finns de kvar måntro? Ja jag kan säga så här pass mycket; jag vill se mer och det genast!

"Live Another Day" har alltså premiär på Fox i USA nu på måndag den femte maj och redan dagen efter, på tisdag 6:e maj, finns avsnittet tillgängligt att streama på Viaplay. Säsongen drar igång med ett alldeles hejdundrandes dubbelavsnitt.

En trailer har jag självklart att bjuda på så länge:

Så, är ni lika spända som mig inför "24":s pånyttfödelse eller tyckte ni att det räckte med den gamla serien? Kommentera gärna nedan!

| 1 maj 2014 21:01 |