Film

Skribent

Viktor Eriksson

19 oktober 2023 | 19:45

J.K. Rowling kan tänka sig fängelse för sina åsikter om transpersoner

Harry Potter-författaren har i flera år kritiserats av HBTQ-grupper för att göra återkommande transfobiska uttalanden.
J.K. Rowling säger att hon kan tänka sig att sitta i fängelse för sina åsikter om transpersoner.
 
– Jag skulle gärna sitta två år om alternativet skulle vara påtvingat tal eller påtvingad förnekelse av hur viktigt och verkligt kön är. Åtala mig, säger jag. Det kommer vara roligare än vad jag någonsin haft på röda mattan, skriver Harry Potter-författaren på X, tidigare känt som Twitter.
 
Deadline uppmärksammar att J.K. Rowling tycks kommentera på uppgifter till tabloidtidningen Daily Mail där en anonym källa i det Konservativa partiet påstår att motståndarpartiet Labour har ett lagförslag som kan göra det kriminellt i Storbritannien att vägra att använda rätt pronomen för en transperson.
 
Värt att påpeka i sammanhanget är att Daily Mail historiskt sett fått stor kritik för att vara opålitlig. Sedan 2017 har bland annat Wikipedia bannlyst användningen av Daily Mail som en pålitlig källa.
 
J.K. Rowling har kritiserats av flera olika HBTQ-grupper för att göra återkommande transfobiska uttalanden. Hon har även kritiserats av flera skådespelare från Harry Potter-filmerna som Daniel Radcliffe, Emma Watson och Eddie Redmayne av samma anledning. 
| 19 oktober 2023 19:45 |