Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

22 oktober 2023 | 12:00

J.J. Abrams bjöd 2 miljoner dollar för "Killers of the Flower Moon"

Det fanns fler som ville göra "Killlers of the Flower Moon", innan Martin Scorsese la händerna på projektet. En av dessa var scifi-favoriten J.J. Abrams.
Jeffrey Jacob Adams har jobbat inom filmindustrin sedan han var 16, i början av 80-talet, och hans första producerade manus (den något bortglömda komedin “Han är jag!”) hade premiär 1990. Med en så lång karriär i ryggen är det givet att inte alla planerade eller önskade projekt blir av. Ett av dessa är bioaktuella “Killers of the Flower Moon”. 
 
Författaren David Granns dokumentära roman med samma namn (som i Sverige fick undertiteln “Olja, pengar, mord och FBI:s födelse”) var en sådan där historia som väckte intresse redan innan den var färdig. Boken, om en serie mord på ursprungsamerikaner i Oklahoma på 1920-talet, publicerades 2017. Men redan året innan var budgivningen över filmrättigheterna i full gång.
 
Redan då var Leonardo DiCaprio ombord. Han och J.J. Abrams slog sina påsar ihop och budade högt upp emot två miljoner dollar (bland annat mot George Clooney, som också var sugen på att regissera). Fast det var inte tillräckligt. Den relativt unga filmstudion Imperative Entertainment saftade på med tre miljoner till, och med det var saken biff.
 
J.J. Abrams fick gå vidare till andra projekt, medan DiCaprio såg till att ändå bli en del av“ Killers of the Flower Moon” - fast med Martin Scorsese och Robert De Niro istället. Som sagt, intresset var stort.
 
/Film har en lista på detta och nio andra J.J. Abrams-projekt som aldrig blev av. Väl värt att läsa för den som ville drömma om det som kunde ha blivit, eller möjligen andas ut en djup suck av lättnad.
 
Hur tror du J.J. Abrams "Killers of the Flower Moon" hade sett ut? 
| 22 oktober 2023 12:00 |