Film

Skribent

Alexander Dunerfors

12 november 2014 | 14:00

"Iron Sky: The Coming Race" ber fansen om hjälp

Manuset är klart. Teasern är släppt. Nu saknas bara 10 miljoner dollar.
Ett av de coolaste filmprojekten som kommit från Skandinavien på senare år är Timo Vuorensolas "Iron Sky". En helskön finsk sci-fi-komedi där nazister, som gömt sig på månen sedan Andra världskriget, återvänder och anfaller på nytt. 

Hajpen till trots blev det aldrig någon stor publikrusning till biograferna, och filmen son kostade 10 miljoner dollar att producera drog in 8 miljoner världen över. 

Regissören skyller på dåliga kompromisser, och hoppas att fansen ska vara lösningen som räddar uppföljaren. 

- I "Iron Sky" la vi all krut på att få ihop pengarna. Vi tvingades till dåliga avtal och många kompromisser. Vi vill inte hamna i sådana diskussioner igen och vi vill inte ägna fem år åt att få ihop pengarna, skriver Vuorensola på crowdfunding-sajten Indiegogo

Målet är just nu att samla in 500.000 dollar till filmens förproduktion. Den totala budgeten ska landa på 15 miljoner dollar. En tredjedel av det har redan säkrats hos europeiska finansiärer. Men filmskaparen är mån om att behålla sin unika vision.

- Hade vi inte stått på oss så hade vi troligen haft både Musse Pigg och jultomten på månbasen. Det var faktiskt några av finansiärernas förslag som skulle göra manuset "roligare"… 


"Iron Sky: The Coming Race" utspelar sig 40 år efter första filmen. 

Nazisternas månbas har blivit mänsklighetens sista tillflyktsort. Jorden förstördes av ett kärnvapenkrig, men djupt nere under marken finns det som kan rädda de sista människorna - eller förgöra oss för alltid. Våra hjältar måste bege sig ner i The Hollow Earth och bekämpa Vril, en uråldrig formskiftande reptilras och deras armé av dinosaurier.

Filmen förväntas bli klar under 2016.
| 12 november 2014 14:00 |