oscars 2023

Skribent

MovieZine

3 augusti 2022 | 17:30

Irland först ut med att kora sin Oscarskandidat

Det hyllade dramat ”The Quiet Girl” har slagit biorekord i både hemlandet och i Storbritannien.
Än återstår det ett par månader tills Oscarsgalans deadline, men Irland har redan hittat sin klara favorit. Hyllade coming-of-age-dramat ”The Quiet Girl” kommer bli landets hopp i kategorin Bästa internationella film på 2023 års gala.
 
Filmen, inspelad med irisk dialog, är Colm Bairéads regidebut. Efter biopremiären i våras slog den biorekord för en film med lokalt språk både i hemlandet Irland och i Storbritannien med intäkter över 8 miljoner kronor, skriver Deadline.
 
"Det är en unik och vacker film som fångar ens hjärta från början och lämnar en riktigt berörd", kommenterar Irlands Oscarskommitté i sin motivering.
 
Historien utspelar sig på den irländska landsbygden i början av 1980-talet. En tystlåten flicka från en brokig och dysfunktionell familj skickas iväg för att bo med avlägsna släktingar under sommaren. Där kan hon äntligen blomma ut, men hon gör också en smärtsam upptäckt i deras hem. 12-åriga Catherine Clinch har blivit kritikerrosad för huvudrollen.
 
 
Årets svenska Oscarsbidrag presenteras den 22 september. Men redan den 1 september får vi veta vilka tre filmer som gått vidare i den första gallringen.
| 3 augusti 2022 17:30 |