Lucka 23

Skribent

Jonatan Blomberg

23 december 2021 | 07:00

Sverrir Gudnason: "En kunglig affär" är ingen dokumentär

Bakom lucka 23 i MovieZines egna intervjulkalender hittar vi... skådespelaren Sverrir Gudnason!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" kommer att inkludera korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare.
 
Bakom lucka nummer 23 döljer sig några snabba frågor till skådespelaren Sverrir Gudnason, som är aktuell med huvudrollen som Kurt Haijby i den nya miniserien "En kunglig affär" på SVT. I serien får vi följa en alternativ version av "Haijbyaffären", som möjligtvis kan ha varit mer sann än den skandal som senare tystades ned och tillrättalades under 40- och 50-talet - när Kurt Haijbys affär med kung Gustaf V ska ha ägt rum. 
 
Sverrir har skådespelat i över 20 års tid och dykt upp i flera stora produktioner genom åren, men fick ett större internationellt genombrott i rollen som Björn Borg i långfilmen "Borg" - och har på senare år även haft en av huvudrollerna i den hyllade tv-serien "Älska mig". Vi har tidigare även rapporterat om att han kommer att axla rollen som Alex Schulman i långfilmsadaptionen av författarens bok "Bränn alla mina brev", en film som kommer att regisseras av Björn Runge ("The Wife").
 

"Vad som hände bakom lykta dörrar kan man bara spekulera kring"

 
Staffan Göthe och Sverrir Gudnason som kung Gustav V och Kurt Haijby i "En kunglig affär". 
 
Det har äntligen blivit dags för premiären av "En kunglig affär", hur länge sedan var det ni körde igång med produktionen?
 
- Nu är det länge sedan, för det har tagit ganska lång tid att släppa serien. Eftersom man ville tajma in den som ett släpp såhär vid julen. Och även innan vi började filma så sköts projektet upp ganska mycket på grund av corona, för vi skulle ha filmat den i Budapest från början. Men på grund av coronaläget där så sköt man på det och flyttade allt till Sverige och Stockholm istället. 
 
- Vilket visserligen var en stor utmaning för produktionen, men jag är väldigt glad över att det blev så för det här är ju en historia som på många sätt handlar om just Stockholm. Det var kul att få filma det på hemmaplan. Vi filmade allt under drygt 10 veckor och för min del var det ganska intensivt, eftersom min karaktär är med så mycket.
 
Hur bra koll hade du på Haibyaffären själv, innan du blev en del av det här projektet?
 
- Det som drog mig till projektet från början var ju Bengts [Braskered, seriens skapare] manus, som var väldigt bra. Men om man ska vara ärlig, så hade jag ju faktiskt aldrig ens hört talas om Haijbyaffären innan jag fick det här projektet till mig. Så det jag bär med mig mest här är nog att jag har fått lära mig ganska mycket om något jag inte hade koll på alls. 
 
I vanlig ordning, när det gäller berättelser baserade på verkliga personer, så lär folk undra hur mycket som faktiskt är "sant" i den här berättelsen. Vet du själv hur tankarna gick här under skapandet av serien?
 
- Ganska mycket vet man ju att det hände, för det var ju en rättegång och en massa fakta nedtecknat i samband med den. Men vad som hände bakom lykta dörrar och sånt kan man ju bara spekulera kring. Det här är ju däremot inte en miniserie som på något sätt kallar sig för en dokumentär. "En kunglig affär" är ingen dokumentär, utan man har ju fokuserat på att få till en så bra och gripande berättelse som möjligt. Projektet började ju för Bengt med att han satt i någon bastu och pratade med några gamla gubbar, som berättade att man hade varit med på festerna under den här tiden...
 
Av alla tv-serier du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig?
 
- Det man kanske minns mest är väl hela den här "Squid Game"-hysterin som drog in över världen.
 
Vilken titel (film eller tv-serie) ser du mest fram emot att få se under 2022?
 
- Jag har faktiskt jättedålig koll på vilka som kommer nästa år. Jag gillar ju att gå på bio och det har inte varit så mycket bio nu på sistone, av förklarliga skäl. Men just nu är det helt blankt kring vad jag verkligen skulle vilja se nästa år... mer än att jag hoppas att det kommer att få bli i form av ett riktigt biobesök!
 
 
Alla fyra avsnitt av "En kunglig affär" finns nu på SVT Play. Avsnitten kommer även att visas över julhelgen på SVT1. "Älska mig" finns att se på Viaplay.
 

Läs också: Sverrir Gudnason spelar Alex Schulman i ny film

 
Imorgon öppnar vi sista luckan i MovieZines intervjulkalender, håll utkik!
| 23 december 2021 07:00 |