Skribent

Patrik Jonsson

2 januari 2014 | 22:01

"Intelligence" - årets första stora TV-debut

Inom de kommande veckorna har massor med stora serier premiär; "True Detective", "Black Sails" och "Gang Related" bara för att nämna några. Men först ut är alltså den gamle "Lost"-veteranen (Sawyer) Josh Holloways "Intelligence" och datumet är den sjunde januari i USA.

Nu heter kanalen bakom denna serie dessvärre CBS så i och med detta är min pepp på "Intelligence" inte speciellt hög. CBS må skapat en hel del starka proceduralsserier genom åren där "CSI"-franshisen definitivt får räknas som den allra starkaste. Men ingenting varar för evigt, endast en "CSI"-serie (moderserien) andas fortfarande och deras senare produktioner "Vegas", "Under the Dome" och höstens försök till en följetångsserie "Hostages" har allt annat än imponerat.

Då vi ändå snackar om CBS; ska även "Intelligence" bli en sådan där tröttsam serie med fristående avsnitt? Tröttsam vet jag ännu inte, men annars ja, det verkar inte bättre än att detta blir ännu en procedural.

Vad talar för serien då? Josh Holloway skulle jag vilja säga och detta inte endast på grund av att jag är ett gammalt "Lost"-fan, jag tycker verkligen att han är en bra skådis och att det sannerligen var på tiden att han fick en egen serie. Självklart önskar jag så här lite på förhand att det vore i någon annan produktion, signerad någon helt annan kanal, men jag antar att man väl aldrig ska säga aldrig? Apropå just "CSI" hittar vi även Marg Helgenberger (Catherine Willows) i den ledande tillika kvinnliga huvudrollen och inte heller hon är väl helt fy skam vad det gäller att agera, vi för över även henne till pluskontot.

Visserligen brukar väl inte CBS:s serier främst lida av att de rollsatt dåliga skådespelare, problemet brukar vara att man efter en fem till sex avsnitt tröttnar på själva uppläggen, med vissa undantag. Upplägget i "Intelligence" är åt sci/fi-hållet och vi kan väl i alla fall försöka att hoppas på att det blir lite intressantare än i Fox:s storsatsning "Almost Human" i alla fall. I centrum står Gabriel Vaughn (Holloway), ett högintelligent geni som fått ett slags superdatorchip inplanterat i sin hjärna. Med hjälp av just detta implantat kan han utan några störra problem hacka sig in i vilken datacentral som helst och på detta vis i mångt och mycket försvara USA från illasinnade bovar och banditer. Löjligt eller underhållande? Ja det återstår väl att se, men det känns som att det ligger lite på gränsen.

Vad det gäller skaparna och utvecklarna av serien önskar jag verkligen att jag kunde föra över även dem till det där beryktade pluskontot, men det blir lite svårt. Jag vet nämligen knappt ett jota om dem. Skaparen (författaren) heter John Dixon och han är i sammanhanget helt färsk, medan seriens utvecklare samt manusförfattare heter Michael Seitzman, en man som har bland annat "North Country" och "Empire State" i sitt CV. Något mer har jag inte att gå på så det får bli ett stort frågetecken där. Serien är för övrigt baserad på romanen "Phoenix Island" av just John Dixon och beskrivs som en blandning av en jäkla massa genrer; äventyr, spionage, action, thriller, cyberpunk, drama, sci-fi, you name it!

Men... har du ingen trailer? Jo klart jag har, illa vore det väl annars, döm själva:Ett nytt år och nya möjligheter, den här våren är rejält packad med intressanta debutanter i TV-serievärlden och jag ska försöka ta upp, skriva om och bekanta oss med så många jag bara kan. Först ut är alltså "Intelligence" som har premiär nu på tisdag (7 januari) i USA.

Vad tror och tycker ni? Låter det här för hejdundrandes bra eller bara som en stor gäspning? Ja eller kommer ni helt enkelt, precis som jag, att i alla fall spana in serien åtminstone för Josh Holloways skull? Kommentera gärna nedan!
| 2 januari 2014 22:01 |