SPONSRAT

Skribent

Anna Thunman Sköld

21 september 2015 | 22:30

Inte en perfekt dag i "Fear the Walking Dead"

5 tankar om det fjärde avsnittet, "Not Fade Away".
*spoilervarning* Läs inte vidare om du inte är ikapp med serien.

1. Kudos för en strålande inledning


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Så effla snyggt att låta oss tro på illusionen att allt nästan är som vanligt i startsekunderna av avsnittet. Nick (Frank Dillane) softar i poolen och ser ut att ha det gött (varför får vi reda på sen, FY FAN!) och Travis (Cliff Curtis) kör sin vanliga joggingrunda, till och med vinkar lite till en granne - och ovanpå allt ligger Lou Reeds stråksvulstiga klassiker "Perfect Day".  

Och i takt med att vi tas ned i verkligheten igen kommer den hotande låttextraden "You're going to reap just what you sow". Alltså, du får skörda det du sår. Vilket moi läser in som: mänskligheten får skylla sig själv för att ha lekt gud för länge. 

Tungt. Snyggt.

2. Once again, with feeling: TRO PÅ ERA BARN! (Om det inte är Nick.)


Hur svårt kan det vara att ta sina - ändå i övre tonåren - kids på allvar när de säger saker som: "kolla, det kommer ljussignaler från huset därborta!" Till och med jag, som inte skulle överleva en sekund i en zombieapokalyps, såg att det där var någon som gjorde med flit, aka inte zombie. Men nej, självklart ska det viftas bort med nån lam "det kanske var solreflexer"-ursäkt.  

Samtidigt. För att vara instängda i ett villaområde har alla sjukt dålig koll på sina ungar. Alicia (Alycia Debnam Carey) bryter sig in hos granntanta och gör drama queen-tatuering som SÄKERT blir inflammerad, Salazar-dottern (Mercedes Mason) hånglar med "Southland"-militären (Shawn Hatosy) och Nick...

3. Nick, din knarkande skithög! Hur lågt kan man gå?


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Herreminje, vad vidrigt och upprörande det var att se hur Nick utnyttjade grann-Hectors morfindropp för sin egen vinnings/njutnings skull! När Maddie senare örfilade upp honom var det med mitt applåderande i bakgrunden. Och då är jag egentligen ingen våldsam person, men det Nick gjorde var bortom lågt. Jag hoppas han får en riktigt plågsam avtändning nu. 

4. Åh, Maddie, du kommer nog få ångra stängselklippandet...


Min enda tanke, som bättre vetande, var att hon gav zombierna en fribiljett in till villaområdet när hon klippte hål på stängslet och kollade in omgivningarna. Sen kanske någon surar över att hon inte tog vara på pistolen, men det köper jag eftersom är man inte van vid vapen eller ens vet att man måste skjuta zombier i huvudet de närmaste åren faller det sig nog inte naturligt att plocka upp skjutvapen på gatorna. 

Alla vi som sett "The Walking Dead" vet ju numera att frågan man ska ställa sig i alla lägen är: "What would Rick Grimes do?"

Men som sagt, så långt har det ju inte gått här. Än.

5. Såg ni profetia-påskägget?


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Eller jag vet inte om det kvalificerar som det, men jag tyckte det var lite klurigt. När Travis står och snackar med den där dryge lögnhalsmilitären Lt Moyers (Jamie McShane) vid stängslet så syns en bibelreferens till höger, gjord av tyg eller papper (?). Rev 21:4. Alltså Uppenbarelseboken, kapitel 21, vers 4.

Och det lyder:
."..och skall avtorka alla tårar från deras ögon. Och döden skall icke mer vara till, och ingen sorg eller klagan eller plåga skall vara mer; ty det som förr var är nu förgånget."

Döden skall icke mer vara till. Jojo. Nån har då räknat ut vad som händer. 

Ps. Liza, Liza, Liza. Vad ska det bli av dig nu, lilla Liza?

Vad tyckte ni om det fjärde avsnittet? Visst var det hyggligt spännande trots att inga zombier syntes till? Tyck till i kommentarerna!
| 21 september 2015 22:30 |