Film

Skribent

Emil Skelterwijk

26 juni 2013 | 19:01

Inget skriker western mer än Clintan

Do-di-do-di-doooo-do-du-dou - Så nynnas en knagglig version på en av världens kanske mest kända ledmotiv för sin genre. En genre som kännetecknas av män som hade kunnat offra vänstra testikeln för sin puffra. Genren stavas W-E-S-T-E-R-N!

Medan många förknippar western med blytunga karlar vars självdistans får plats i mitt lillfinger, så kan nog de flesta skriva under på att den största av blytunga revolvermän är Clint Eastwood. En stjärna som har lyst klarast på himlen ända sedan han gjorde sin maträtts-genre känd tillsammans med Sergio Leone.

Så nu inför den närliggande premiären av "The Lone Ranger" tänkte vi damma av den sanna legenden från ökenlandskapen och ge er en mall för hur en sann vilda västern-man ska te sig á la Clint Eastwood.

Skaffa en pistol

För det första så är du ingenting utan ditt skjutjärn. Jo, du är antingen död eller rånad och inget av de alternativen är så värst inviterande. Så en pistol, tätt spänt i ett hölster mot kroppen, är i princip obligatoriskt. Ju blankare desto bättre.

Klädstil

När det kommer till Western-modet är det Poncho som gäller... Det vill säga om man frågar Clintan. Hans största framgångar har nåtts i en sådan luftig dress. Kombinera gärna den med en missfärgad väst under som ser ut att vara alldeles för varm för rådande klimat. Till detta passar det väldigt bra med ett par chinos i valfri färg. Enda kravet är att de spänns åt med ett skärp anpassat för jättar.

Till sist, som grädden på våfflorna, appliceras det mest karakteristiska för stilen: Hatten. En hatt som bara blir snyggare ju fulare den är. När allt detta förenas har du en fullfjädrad utstyrsel som skriker western... eller första klassen uteliggare.

Se alltid till att ha skott med dig

Du ser sällan farbror Clintan komma till en duell och inse att han har slut på skott. Situationen är rent ut sagt regelstridig. Skott är för det första inte så dyrt att du sätter snålhet före ditt liv. För det andra så blir en duell ganska meningslös om den ena parten bara skjuter luft. Så låt det inte komma till att du måste be att få fördröja en skjutning pga att du måste dra till närmsta Western-livs för att köpa ammunition.

Tala är guld

"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig". Många kan säga repliken, men ingen kan leverera den på samma sätt som Clint Eastwoods karaktär Blondie i "Den gode, den onde, den fule". Så för att utmärka dig bland sandlandskapens okrönta westernkungar så måste du vara lika rapp i tungan som Bolt springer kortdistanser. Och det får ju inte bara vara snabbt. Det måste vara mastiga och bastanta "lines" som sätter motståndaren i kraftig tunghäfta. Kan du även få till det med en hes, rispig Clintan-stämma, så har du vunnit halva slaget. Slaget där pennan vinner över svärdet. För att bli en durkdriven cowboy, måste du kunna bemästra båda...

Skjut snabbt som fan

Inga mediokra westernsnubbar har någonsin levt förbi sin 30-års kris. Det gäller att ha upptränade reflexer från den dagen man lämnar tidningsblöjan. Titta bara på herr Eastwood - hade det funnits VM i "Pistolduell" hade mannen med stoneface haft hinkar med guldmedaljer. Silver- och bronsmedaljer hade ju så klart inte existerat i ett sånt mästerskap för... Ja, ni fattar. Så med andra ord: Skjuter din skugga snabbare än dig är det bara att sadla om till begravningsentreprenör eller duglig pianist och bli F-skattare.

Med filmer som bland annat "Den gode, den onde, den fule", "En handfull dollar", "För några få dollar mer", "De skoningslösa" och "Pale Rider", har Clint Eastwood satt mallen för hur man ska framstå i vilda västern. Nu återstår det bara att se hur nära Armie Hammer som The Lone Ranger kommer ikonen. Enligt min mening vore det oklokt att inte ta till sig schablonen när det bevisligen är ett vinnande koncept. Med det sagt, höjer jag min fula (men snygga) hatt för mannen utan namn och konstaterar att western stavas inte W-E-S-T-E-R-N som jag tidigare skrev. Western stavas så klart C-L-I-N-T-A-N!

| 26 juni 2013 19:01 |