Film

Skribent

Alexander Dunerfors

26 juni 2015 | 15:00

Ingenting är tabu i ”Ted 2”

Får man verkligen skämta om Charlie Hebdo och Robin Williams?
Idag går ”Ted 2” upp på amerikanska biografer. Om några veckor väntar den svenska premiären. Den ocensurerade, allt annat än barnvänliga teddybjörnen är tillbaka i en komedi som driver med allt och alla. Regissören Seth MacFarlane är inte rädd för att tänja på gränserna.

En scen utspelar sig på standup-klubb. En komiker ber publiken om tips på personer, platser eller händelser att skämta om. Ted är uppenbarligen på sitt elakaste humör och ropar ut högst olämpliga förslag: ”Robin Williams!”, ”Charlie Hebdos kontor!”, ”Germanwings-planets cockpit!”, ”11:e september!”.

MacFarlane tror ändå inte att någon kommer ta illa upp:

- Frågan är, var kommer skämten ifrån? I den här specifika scenen går hela skämtet ut på att det är tragiska händelser. De hör inte hemma på en komediklubb. Vi tror att folk kommer uppfatta att det är det som är skämtet. Vi har två karaktärer som beter sig som idioter, och det är dem man skrattar åt. Har du någonsin varit på en improvisationsklubb, finns det alltid en idiot längst bak som ropar ut saker som man inte kan använda, berättar regissören för MovieZine.

Ingenting är ”off limits” när Seth MacFarlane skriver manus. Jag frågar om filmbolaget har satt upp några riktlinjer eller regler.

- Universal har gett oss ganska fria tyglar. Vi har också vårt egna förnuft, det finns saker vi inte vill göra. Men ser du på en film som ”Ted 2”, första ”Ted” eller ”A Million Ways to Die in the West”, alla är de komedier som blivit barnförbjudna enbart på grund av svordomar. Och viss användning av marijuana, skrattar han.

- Vi skriver inte för att chockera någon. Vi vill få folk att skratta, och om det chockerar på samma gång… så får det vara så.


”Ted 2” får svensk biopremiär 15 juli. Längre intervjuer kommer inom kort.
| 26 juni 2015 15:00 |