Serie

Skribent

Miriam Sposito

8 augusti 2018 | 20:45

Modern prinsessa skapar trubbel i "Disenchantment"

Nu börjar det närma sig premiären för Matt Groenings nya animerade serie "Disenchantment". "The Simpsons" och "Futurama"-skaparens nya serie har länge varit en snackis och vi har fått se de två första avsnitten av serien.
"Disenchantment" utspelar sig i den medeltida fantasivärlden Dreamland. I Dreamland får vi möta den trotsiga prinsessan Bean, som inte vill sätta sig i facket av hur en traditionell prinssessa ska vara.
 
Bean får ofrivilligt två följeslagare, den ganska så likgiltige demonen Luci (som bland annat blev skickad till Bean av två mystiska personer, varför vet vi inte än…) som uppmanar Bean till att göra dåliga val och den harmlöse alven Elfo, som gav sig av från sin glada och sjungande by i jakt på att hitta en plats där allt inte är lyckligt och positivt hela tiden. Tillsammans bildar de en udda trio som hjälps åt och håller ihop i äventyren de stöter på.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Matt Groening har sagt att serien kommer handla om ”livet och döden, kärlek och sex, och hur man ska fortsätta skratta i en värld fullt av lidande och idioter, trots vad de äldre och trollkarlar och andra skitstövlar säger.”
 
Beskrivningen är ganska överensstämmande och serien känns överlag väldigt modern och nutida, även fast den utspelar sig under någon slags fantasi-medeltid. Bean vill inte tvingas in i ett äktenskap med en man hon knappt känner och när den unga prinsessan i sista stund lyckas dra sig ur bröllopet råder det kaos. Bean vill hellre dricka och satsa pengar på den lokala baren, något som troligtvis inte hade varit jättepopulärt under medeltiden. Men det är det som gör serien intressant, Bean är som tagen ur vårt nutida samhälle och satt i en tid då man inte tänkte på samma sätt som idag. 

Som tidigare rapporterat så är inte Matt Groening längre bunden till FOX där han gjorde "The Simpsons" och "Futurama", utan ”Disenchantment” är en Netflix Original-serie. Många har därför förutspått att den nya serien kan komma att innehålla ett mörkare tema med mer grova skämt. Jag tycker att det på sätt och vis stämmer och det känns som om att serien är utanför de ramarna som de tidigare serierna har varit inom. Samtidigt tror jag att vissa kanske förväntar sig mer. Själv tycker jag att det kan bli överdrivet med för mycket grova skämt och därför får jag känslan av att ”Disenchantment” har hittat en ganska bra balans.
 
Det är också spännande att se en kvinna styra över sitt eget liv och inte lyssna på hur omvärlden vill att hon ska vara, Bean kör sitt eget race och det är alltid kul att se inom filmvärlden.
 
Large 811d4a621caf6c01cc7e333206f812c8 mv5bmtkzndmymduxnf5bml5banbnxkftztgwndg1ndc1ntm . v1 sy1000 cr0 0 1545 1000 al  20 1
 
Men det är inte bara Bean som vill ha förändring och bestämma över sitt eget öde. Vi får också följa alven Elfo och demonen Lucis resa. Elfo vill se världen utanför hans by och Luci (vi får inte glömma bort att han är en demon) vill få bort alla hemska sjukdomar i världen och ersätta dem med värre sådana. Det ska bli spännande att få se hur Elfo och Lucis resa kommer att utspela sig under seriens gång. Särskilt demonen Luci, för ännu vet vi faktiskt inte varför han kom till Bean och vad hans planer egentligen är. 
 
Netflix har redan beställt två säsonger av serien, med tio avsnitt var. Så den som uppskattar första säsongen kan vara glad över att det kommer en till inom en snar framtid. Jag ser fram emot att se resten av serien och tror att det kan bli en bra fortsättning på Matt Groenings tidigare uppskattade verk. Serien har premiär 17 augusti på Netflix.
 
Ser du fram emot att se ”Disenchantment” och tror du att den kan bli lika bra som de tidigare två serierna?
| 8 augusti 2018 20:45 |