Film

Skribent

Pontus Sagvold

18 maj 2024 | 05:00

Inatt på TV: Se två av Sveriges största stjärnor innan de lyste - snyggt drama från 2011

Bill Skarsgård spelar mot Alicia Vikander i ett annorlunda triangeldrama.
I "Kronjuvelerna” (2011) syns Alicia Vikander innan hon vann en Oscarstatyett för “The Danish Girl", plus syns Bill Skarsgård långt innan han blev känd som läskig clown. Om inte de två räcker för att locka gör också Björn Gustafsson en av sina tidigaste filmroller.
 
Vikander spelar huvudrollen, Fragancia, som gripits för mordförsök på direktörssonen Richard (Bill Skarsgård). I ett förhörsrum berättar hon sedan om sin uppväxt, relationen till Richard och slutligen vad som ledde till att hon sköt honom.
 
 
MovieZine gav filmen 2/5 och skrev: “Ella Lemhagen bevisar något vi alla redan visste: man kan inte lyckas jämt. Här vill hon kombinera sin flirtiga, vanligtvis lyckade sagostämning med en mörk, tragisk historia om sorg och ångest men det klickar aldrig till och bland de vackra bilderna är det svårt att hitta någon att bry sig om.”
 
"Kronjuvelerna" är en snurrig men intressant tidskapsel. Det är ett tappert försök att göra en svensk film som är lite annorlunda, och ibland kan det vara intressantare att se ambition än perfektion.
 
Filmen visas 00:20 på TV4, men finns också att streama på Tele2 Play.
| 18 maj 2024 05:00 |