Film

Skribent

MovieZine

10 juni 2023 | 12:00

Inatt på tv: Actionklassikern som tog Robert De Niro och Val Kilmer till Folsom State Prison

Betyg 8,3 på IMDb! Michael Manns hårdkokta ”Heat” är en av de stora samtida klassikerna i gangstergenren.
”Heat” är en av de stora samtida klassikerna i gangstergenren. En klassisk katt-och-råtta lek med Al Pacino och Robert De Niro i huvudrollerna. De båda gjorde sina respektive genombrott i Coppolas ”Gudfadern”-trilogi - men de var aldrig i samma scen. De Niro spelade Pacinos gamle far i alla flashbacks.
 
”Heat” är en modern gangsterhistoria med drag av gamla gangsterfilmer från 1930- och 1940-talen och som alltid när Michael Mann är med i leken så är ledorden autenticitet och grundlig research.
 
Både Robert De Niro och Val Kilmer tog sig till Folsom State Prison för att möta och intervjua den sortens karaktärer som de skulle porträttera. Och Val Kilmer kan tacka sin lyckliga stjärna att han fick rollen. Keanu Reeves (”John Wick”, ”Matrix”) tackade nej, till förmån för att spela ”Hamlet” på teaterns tiljor. Det gick ju trots allt bra för Keanu i filmhistorien.
 
Men få säger nej till kombinationen Pacino och De Niro… så poppa popcornen och boka in en biokväll med SVT. ”Heat” är för bra för att missas.
 
Här kan du se "Heat":
 
• Inatt 23:40 i SVT1
• Streama på SVT Play, Netflix, Disney+, Viaplay eller Prime Video
 
Belinda Graham
| 10 juni 2023 12:00 |