Skribent

Patrik Jonsson

24 oktober 2013 | 21:01

Imorgon anländer "Dracula" till TV:n

Det var väl bara en tidsfråga innan blodsugarnas blodsugare även skulle göra entré i våra älskade TV-apparater.

Imorgon kväll är det alltså dags då NBC, i ett samarbete med den brittiska kanalen Sky Living, släpper lös greven och hans oegentligheter. Frågan är dock hur pass mycket "Dracula", ursäkta uttrycket, suger?

För ska man tro den större skaran av de amerikanska TV-kritiker som redan fått tagit del av serien är detta ett redigt fiasko. Serien är en så kallad "eventserie", de har ju tydligen svårt för att kalla någonting för en miniserie hos de markbundna kanalerna. Serierna ifråga kan ju bli en succé och då "måste" man ju göra en fortsättning och då är det inte längre en miniserie. En eventserie är alltså en serie som till början är tänkt till att vara begränsad, men som ändå kan få en fortsättning ifall den blir en succé. Så tolkar då jag det och ärligt talat är det precis så här det ligger till. Men nog om detta, nu snackar vi mer "Dracula" istället.

Serien ska löst, mycket löst, baseras på Bram Stokers klassiska roman från 1897, jisses vad tiden går. Det hela ska handla om att Dracula anländer till London, poserandes som en slags entreprenör vilken har till uppgift att införa delar av den moderna vetenskapen in till det viktorianska samhället. Naturligtvis är detta endast en täckmantel då allas våran käre greve egentligen är ute efter gammal hederlig hämnd på dem som förråde honom ett par århundraden tidigare, bättre sent än aldrig antar jag. Då hans planer sedermera börjar gå i lås faller han dock rakt ned i kärlekens fälla, han blir nämligen hopplöst förälskad i en kvinna som mycket väl kan vara en reinkarnation av hans avlidne hustru...

Ni som läst boken alternativt sett filmen "Dracula" från 1992 känner nog hyggligt igen er i handligen, frågan är nu vad egentligen en hel TV-serie kan tillföra? För min egen del låter detta extremt långsökt. Främst låter det här endast som ytterligare en idé om att rida på någonting redan framgångsrikt och framförallt på någonting som redan är berättat, om och om igen. Ska man dessutom tro på alla de negativa reaktionerna, vilka serien redan erhållit, så känns den här serien kallare än blodet i venerna hos Dracula himself. NBC lyckades dock i våras med sin TV-serieversion kring Hannibal Lecter, jag antar att man aldrig ska säga aldrig, denna känns dock ändå ironiskt nog dead on arrival.

I huvudrollen som greven själv ser vi den irländska skådespelaren Jonathan Rhys Meyers, som nog många av er där ute tidigare sett i bland annat Showtimes historiska serie "The Tudors". I övriga roller hittar vi exempelvis Jessica De Gouw, Katie McGrath samt Michael Nardone. Serien är skapad av Cole Haddon och som huvudmanusförfattare finns Daniel Knauf vilken faktiskt låg bakom HBO:s serie "Carnivale" då det begav sig. Knauf är också i mina ögon det enda lilla hoppet om någon större framgång "Dracula" överhuvudtaget har.

Premiär är det alltså redan imorgonkväll på NBC samt Sky Living och här får ni en rätt löjlig trailer med helt missplacerad musik, nada stämning, plastiga miljöer, massor av slowmotion och stela skådespelare:

Det fattades bara lite glitter...

Vad tror ni, kan det här verligen bli något eller kommer nedläggningpåken att stötas in i stackars Vlad Tepes hjärta illa kvickt?

| 24 oktober 2013 21:01 |