Skribent

Patrik Jonsson

6 februari 2014 | 21:01

I somras såg jag "Siberia"

Detta var alltså en serie signerad NBC på elva avsnitt vilken kretsade kring en grupp realitysåpadeltagare som hamnade i diverse oangelägenheter i Sibirien.

Jag tror inte många hört talas om den här serien då CBS, under sommaren som var, lockade till sig den mesta av all uppståndelse och uppmärksamhet som kan krävas av just en sommarserie. Japp, jag snackar så klart om deras "Under the Dome". En serie jag själv gav upp efter det sedvanliga 5-avsnittstestet, maken till besvikelse får man då leta efter. Istället gav jag mig då i kast med NBC:s lilla utmanare, för att inte säga blygsamma och i stort sett chanslösa, underdog "Siberia".

Till skillnad mot "Under the Dome" fanns här knappt någon hype, NBC hade knappast drämt på några stora trummor vad det gällde att framhäva serien överhuvudtaget. Ändå tog de det något korkade (vissa kanske skulle säga vågade) beslutet att sända "Sibieria" under exakt samma klockslag som CBS körde just "Under the Dome". Kanske tyckte NBC att de i slutändan egentligen hade något bättre än CBS:s storsatsning? Ja och så här i efterhand är jag i sådant fall beredd att hålla med dem. "Siberia" må ha varit en mycket billigare produktion i alla avseenden, men den var också mycket bättre i exakt alla avseenden. De kunde dock ha valt ett bättre klockslag att sända den på, jag menar kom igen...

Nu ska jag dock inte flyga upp i det blå och tokrosa serien, jag ska försöka hålla fötterna nere här på jorden. Även "Siberia" led nämligen av en del brist på logik och visst fanns det saker att förbättra. Men potentialen fanns där helt klart och i många aspekter gjorde den även mycket rätt. Till att börja med slogs jag av hur skickligt de fått till själva utseendet på serien, ni som sett realitysåpor som "Expedition Robinson" och "Survivor" skulle förstå precis vad jag snackar om här. Vinjetten satt som en smäck där känslan av att man faktiskt tittade på en realitysåpa/tävling infann sig ganska så omedelbart.

Sedan var det detta här med skådespeleriet, ett stort gäng med tidigare helt okända ansikten fick verkligen den här karusellen att sno. Casten i "Siberia" fullständigt krossade casten i "Under the Dome" som i sin tur endast hade ett fåtal bra aktörer, men de kändes ändå underanvända och totalt missplacerade. Så, både känslan och skådespeleriet i "Siberia" var långt över förväntan, sedan ballade serien aldrig riktigt ur vilket jag faktiskt hade befarat på förhand, tji fick jag.

Handlingen i serien är mycket enkel; ett gäng med diverse vitt skilda människor från världens alla hörn har valts ut som deltagare i en realitysåpa kallad just "Siberia". Precis som ni säkert också anar lämnas alltså dessa deltagare i ett läger mitt ute i ingenstans i just Sibirien. Där ska de sedermera tvingas stå ut med sig själva samt varandra och framförallt överleva på de lilla medel de tillhandages. Den siste som ger upp leken vinner också slutligen hela cirkusen och belönas med en massa cash. Ja det här känner ni som sett realitysåpor så väl igen och likheterna drar jag som sagt främst med "Survivor". Naturligtvis flyter det hela inte på som det ska och redan efter ett par avsnitt förstår man att allt inte står helt rätt till, mer vill jag inte avslöja.

"Siberia" var alltså inte något mästerverk, men helt klart en serie som duger att döda lite tid till. Vissa scener var dock överraskande bra och starka, detta mycket tack vare just skådespelarna och dess karaktärer vilka verkligen kändes som förvirrade deltagare i en dokusåpa. Serien fullständigt osar så klart av found footage-formatet och det är även just i denna aspekt serien brister som allra mest. En bunt kameramän följer naturligtvis dessa deltagare dag som natt och de underanvänds alldeles för mycket (och ibland är de tydligen överallt) för att man ska köpa hela det här konceptet. Nu vet jag ärligt talat inte ifall det är tänkt att hela serien ska ses genom dessa kamermäns linser (jag hoppas inte det för då fungerar det bättre), men om så är fallet hade de verkligen kunnat finslipa just detta.

NBC har fortfarande inte gett något svar på ifall serien kommer att få sig en andra säsong, kanske inte mycket som talar för det, men man kan väl åtminstonde hoppas då den minst sagt kändes långt ifrån färdig där den slutade.

"Siberia" är förmodligen inte en serie för alla, men för er som tror er uppskatta en blandning av "Survivor" och "The Blair Witch Project" kryddat med lite "Lost"; go for it! Den var i alla fall bättre än skrytprojektet "Under the Dome".

| 6 februari 2014 21:01 |