Serie

Skribent

Alexander Kardelo

18 augusti 2022 | 20:00

Hur många säsonger får ”House of the Dragon”?

”Game of Thrones”-världen växer med en prequel på HBO Max. Men hur långvarig kommer den att bli? Vi frågade seriens showrunner. (Han visste inte.)
TV-fenomenet ”Game of Thrones” gick i graven efter åtta säsonger, och populariteten växte år för år - även om de sista avsnitten lämnade många fans besvikna.
 
Med en prequelserie runt hörnet (och bara en enda bok som förlaga) kan man förstås undra hur länge det är tänkt att vi får njuta av ”House of the Dragon” på tv? Intrigerna i huset Targaryen, 200 år innan Daenerys föddes, kan bli ännu en långkörare - men än så länge har HBO Max inte ens beställt en andra säsong.
 
Jag frågade seriens showrunner Ryan Condal under en pressträff i Amsterdam om hur många säsonger han tror sig behöva för att adaptera George R.R. Martins ”Eld & blod”. Svaret?
 
- Så många som krävs. Utmaningen med ”House of the Dragon” är… Boken skildrar en del av en 300-årig dynasti. Frågan som kom upp redan från början är en vi ska brottas med i slutet. Den första debatten vi hade med George var, var sätter man punkt för historien? Vi har 200 år av historia framför oss. Var ska vi avsluta kapitlet?
 
Ryan Condal med Matt Smith, som spelar Daemon Targaryen.
 

"Utmaningen är att avsluta på topp"

 
”Game of Thrones” showrunners David Benioff och D.B. Weiss är inte inblandade den här gången. Istället styr Ryan Condal skutan tillsammans med Miguel Sapochnik, ett namn som ”GOT”-fans lär känna igen - han har regisserat några av de mest storslagna avsnitten av originalserien. Då fanns det inte ens en färdig bokserie. Nu har Ryan Condal ett slut i sikte, men inget färdigt svar på hur många år bort det är:
 
- Vi har en tanke, men vi vet inte hur lång väg vi behöver på oss för att berätta den historien vi vill berätta och göra den rättvisa, berättar Condal för MovieZine.
 
 
- Utmaningen med varje tv-serie är att alltid avsluta precis innan folk tröttnar, tillägger han. Det gäller att sluta när man är på topp och lämna publiken med ett mersmak. Men också att hitta ett tillfredsställande sätt att avsluta berättelsen. Jag kan inte ännu svara på när det blir, inte förrän vi kommit längre in i serien.
 
"House of the Dragon" börjar sändas på svenska HBO Max måndagen 22 augusti.
| 18 augusti 2022 20:00 |