Serie

Skribent

Patrik Jonsson

8 oktober 2015 | 19:30

Hur går det för de nya tv-serierna?

Patrik Jonsson kollar in tittarsiffrorna på de nya tv-debutanterna i höst.
I afton ska det alltså handla om siffror. Detta kanske låter tråkigt men kan likväl vara ganska så intressant för alla er som håller ett extra öga på någon eller några av höstens nya tv-serier. Vurmar ni så där alldeles extra för någon serie kan det ju vara intressant att veta hur det går för den? Ja, lite så tänkte åtminstone jag innan jag kastade mig handlöst ned bland alla "ratings" och tittarsiffror från over där. 

Den amerikanska tv-sajten TV.com tänkte likadant och det är lite med deras hjälp jag kommit över en massa intressanta siffror, så tack för hjälpen och inspirationen! Som ni då kanske förstår handlar detta om amerikanska serier och det handlar om Networks. Alltså, ingen streaming eller kabelkanal finns representerad.

Innan jag drar igång det hela vill jag ta tillfället i akt och nämna att vissa av dessa tv-serier debuterade redan för två veckor sedan. Med detta sagt betyder alltså det att några av serierna kan stoltsera (eller chocka) med siffror från både deras pilotavsnitt samt avsnitt två. (Denna veckas siffror finns inte med då veckan ännu inte är till ända). Jag har dessutom delat in serierna i fyra kategorier; de som startat bra, de som startat hyggligt, de som startat dåligt och de som startat uruselt.

Nu kör vi!

Tv-serier som startat bra
"Dr. Ken" hade premiär i fredags, den 2:a oktober, med 6,67 miljoner tittare och med en rating på 1.4. Med tanke på att "Dr. Ken" gick upp mot flera stora konkurrenter är siffrorna imponerande. Dessutom är detta en komediserie, de brukar ha det lite svårare i starten.

"Quantico" hade premiär söndagen 27:e september med 7,1 miljoner tittare och med en rating på 1,9. Dessa tittare hade i söndags krympt till 6,94 miljoner tittare, ratingen stod dock kvar på 1.9.

"Limitless" hade en stark premiär tisdagen den 22:e september med hela 9,86 miljoner tittare, medan ratingen stod stadigt på 1.9. Tittarsiffrorna sjönk inte mycket då var det var dags för det andra avsnittet och landade på 9,73 miljoner medan ratingen stod kvar på 1.9.

"Blindspot" öppnade även den starkt då det var premiär måndagen den 21:a september, med en tittarskara på 10,61 miljoner och en imponerande rating på 3.1. Då dess andra avsnitt sändes förra måndagen hade tittarsiffran sjunkit till 9,11 miljoner och dess rating ned till något nyktrare 2.6. Still impressive though.

För att sammanfatta detta lite kan man då definitivt fastslå att den amerikanska tv-publiken och jag inte har samma smak, alls. Faktum är att inte någon av dessa serier tilltalade undertecknad, jag anser rentav att de är usla. Men som sagt, nu är detta siffror, och min smak kan fara åt... Som lite extra information kan jag nämna att det redan nu ryktas om att "Blindspot" får en andra säsong. Skulle jag själv tippa på ifall någon av dessa serier skulle tappa rejält framöver så skulle jag säga "Dr. Ken" och även "Quantico". Framförallt "Dr. Ken" har tilldelats riktigt urusla recensioner vilket gör dess siffror än mer imponerande, nåväl, time will tell. Nu går vi vidare.

Tv-serier som startat hyggligt
"Grandfathered" hade premiär förra tisdagen med en tittarskara på 5,34 miljoner och en rating på 1.5. Ännu en komediserie som faktiskt lyckades få till rätt imponerande siffror i debuten.

"The Grinder" - Mer komedi. Rob Lowes comeback i tv-rutan lockade förra tisdagen 4,98 miljoner att slå på tv:n och det hela resulterade i en rating på 1.5.

"Life in Pieces" hade en storslagen premiär måndagen den 21:a september med en imponerande tittarbas på hela 11,28 miljoner och en rating som resulterade i 2.6. Både tittarsiffran och ratingen föll dock drastiskt då det var dags för avsnitt två där vi kunde knappa in 8,71 miljoner tittare och en rating på 1.9.

"Rosewood" hade en (rätt oväntad) lyckad premiär onsdagen den 23:e september där tittarsiffrorna visade 7,54 miljoner och ratingen på 2.4. Även här droppade dock både tittarsiffror och rating då det var dags för det andra avsnittet där man kunde läsa 6,23 miljoner och en rating på 2.0. 

Lite tankar igen. Både "Life in Pieces" och "Rosewood" borde kanske platsa under tv-serier som startat bra med tanke på deras hyggligt starka siffror? Absolut, men här ska man ha i åtanke att de rasade ganska kraftigt, främst "Life in Pieces", då det var dags för dess andra avsnitt. Dessa indikationer är allt annat än bra, därför får de guppa här under tv-serier som startat just hyggligt. Jag vet inte ifall jag har så mycket mer att tillägga förutom att, alldeles riktigt, jag avskyr i stort sett samtliga. Endast "The Grinder" med Rob Lowe tänker jag ge några avsnitt till. Nåväl, vi fortsätter vidare nedåt och då menar jag verkligen nedåt!

Tv-serier som startat dåligt
"Code Black" Drog igång förra onsdagen med en tittarskara på 8,58 miljoner och en rating som landade på 1.5. Folk börjar uppenbarligen på att lessna på trötta läkardramer. Hyggliga siffror? Jo, fast denna hade knappt någon konkurrens vid sin sändningstid och borde ha gjort ifrån sig avsevärt mycket bättre.

"The Muppets" - Mupparna muppade vidare tisdagen den 22:a september då de hade sin comeback-debut. Det blev imponerande siffror. 9,01 miljoner såg det hela och det resulterade i en rating på 2.9. Då det var dags för det andra avsnittet muppade de dock ned sig rejält då man kunde läsa att endast 5,78 miljoner (inte långt ifrån en halvering) ville se mer mupp, och även ratingen tog stryk och landade på 2.0. 

"Scream Queens" - Ryan Murphys gapande drottningar hade redan vid premiären, tidagen den 22:a september, stora problem. Endast 4,04 miljoner valde att ratta in skrikandet, ratingen resulterade i 1.7. Då det var dags för dess andra avsnitt sjönk dock det ännu mer då tittarsiffrorna var nere i 3,46 miljoner och ratingen i 1.4. Jag tror nog det skriks rätt generöst i Fox:s korridorer också, detta var föga imponerande siffror.

"Heroes Reborn" - Det blev knappast några heroiska siffror då rebooten av NBC:s "Heroes" gjorde sig till känna torsdagen den 24:e september, tvärtom. Endast 6,09 miljoner bänkade sig framför spektaklet och det hela resulterade i 2.0 vad det gäller ratingen. Dessa siffror skulle dock krympa än mer då det var dags för det andra avsnittet. Tittare; 5 miljoner. Rating; 1.6. Fail.

"The Player" - Då det torsdagen den 24:e september var dags för Wesley Snipes och hans actionserie "The Player" var det inte många som lät sig imponeras. Med en tittarskara på endast 4,68 miljoner och en rating på 1.2 lär NBC återigen ha stött på patrull. Då det var dags för dess andra avsnitt stank det dock ännu mer då tittarna sjunkit till 4,58 miljoner och ratingen till minst sagt blygsamma 1.0.

"Blood & Oil" - Söndagen den 20:e september var dags för lite blod och olja, det var dock uppenbarligen inte många som var sugna på just detta. Tittarsiffrorna visade 6,3 miljoner och ratingen landade lite så där lagom obekvämt på 1.4. Siffrorna skulle dock fortsätta att blöda då det var dags för dess andra avsnitt. Där satt nämligen endast 5,19 miljoner kvar och tittade medan ratingen föll till smärtsamma 1.2.

Vad ska man säga här då? Återigen så kan vissa siffror ändå tyckas vara hyggliga ifall man blickar mot det övre skiktet av de debuterande serierna. Man får dock, precis som jag nämnde tidigare, ha i åtanke att många av serierna här tappat grymt mycket i dess andra avsnitt. Detta betyder? Ja helt enkelt att folk inte gillade vad de såg i det första avsnittet och därmed avstod att se vidare. Sedan får man även räkna in vad de ställdes emot för serier på andra kanaler, dessa serier har knappt haft någon konkurrens. Inte bra.

Två serier som verkligen sticker ut här är onekligen storsatsningarna "Heroes Reborn" och "Scream Queens", här hade man definitivt räknat med en avsevärt större tittarskara och en mycket mer välsmakande rating. De debuterade svagt och dessutom faller de vidare, detta är varningsklockor över hela bygget. Nu må inte dessa två serier vara just de sämsta debutanterna i höst, inte "The Player" heller för den delen, men de har helt enkelt inte gått hem som förväntat. Jag personligen tror det är nedläggning över hela fältet, förr eller senare. Mupparna må fortfarande ha skapliga siffror men ett dropp på nästan 50% av tittarna är nästintill katastrofalt. Apropå katastrofalt, nu tar vi och rundar av det hela med den sista katerogin!

Tv-serie som startat uselt
"Minority Report" - Detta var en dålig idé från första början och då den dåliga idén hade premiär, måndagen den 21:a september, resulterade det hela i 3,10 miljoner tittare och en rating på 1.1. Som om det inte var uruselt nog droppade tramset vidare i dess andra avsnitt. Där kunde Fox chockas av 2,56 miljoner tittare och en rating på förskräckliga 0.9. Tragiskt men välförtjänt.

Finns väl egentligen inte så mycket att summera här. Networksen ska nog dock vara glada att endast en serie befinner sig under denna katerogi, hittills. "Minority Report" är en ren katastrof utan något som helst hopp. Jag lovar dyrt och heligt att jag ska käka upp min fula, gamla hatt ifall inte denna blir nedlagd. Japp, jag live-streamar den bisarra middagen ifall det skulle bli aktuellt, tummis.

Summering


Vinnare: "Quantico", "Limitless", "Blindspot" och för stunden även "Dr. Ken".

Osäkra: "Grandfathered", "The Grinder", "Life in Pieces" och "Rosewood".

Förlorare: "Code Black", "Scream Queens", "Heroes Reborn", "The Player", "Blood & Oil", "Miniority Report" och för stunden även "The Muppets".

Själv ska jag i vanlig ordning vara så drastisk och säga att jag tycker samtliga av dessa serier är mer eller mindre förlorare. Network-kanalernas utbud anser jag bara blir sämre och sämre. När man ska behöva sitta och utropa, i mina ögon, lökiga tv-serier som "Blindspot" och "Quantico" som vinnare, då tycker jag det är illa. En mycket svag och pinsam tv-höst från Networksen helt klart, främst då sett till debutanterna så klart.

Men lilla bittra jag har ju alltid mina streaming och kabelkanaler att gosa med så jag antar att jag överlever. Visst vore det dock kul ifall även Networksen kunde börja imponera lite mer och ofta igen? Man kan inte få allt helt enkelt, det verkar inte som det.

Vad säger och tycker ni själva om dessa siffror? Kommer de att bestå under hela hösten, vilka serier blir förnyade, vilka får smaka på yxan? Vilka stinker fan, vilka rockar fett? Ja, kommentarer på detta helt enkelt?

Skrev jag just "rockar fett"? Tydligen, jag måste ta min medicin, vi hörs igen nästa vecka!
| 8 oktober 2015 19:30 |