Film

Skribent

Daniel Berglund

25 oktober 2023 | 18:00

"The Hunger Games" i nytolkning: filmsuccén blir teaterpjäs med premiär hösten 2024

Happy Hunger Games! Det har precis avslöjats att Suzanne Collins kända bokserie kommer bli pjäs i London med premiärdatum så tidigt som nästa år.
24 barn slår ihjäl varandra i en kamp för överlevnad. En perfekt pjäsidé? Det tyckte Conor McPherson och Matthew Dunster, som skriver manus respektive regisserar denna familjeunderhållning. 
 
Bokserien gjorde stort intryck på världen, inte minst när den blev till en filmserie - som för övrigt drog in nästan 3 miljarder dollar - med Jennifer Lawrence i huvudrollen som Katniss Everdeen. Första filmen släpptes 2012 och en prequel med titeln “The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes” kommer att släppas på bio den 17:e november i år.
 
Berättelsen handlar alltså om Katniss, som tvingas in i en arena tillsammans med 23 andra barn för att döda varandra tills bara en person är kvar. Det är en dystopisk framtid där den rika överklassen kollar på händelseförloppet som underhållning framför deras skärmar. 
 
Pjäsen kommer att vara den första teaterversionen av Collins verk, även om vi 2016 egentligen blev lovade en musikal - som tyvärr inte kommer att bli av. Författaren har själv kommenterat produktionen för Entertainment Weekly:
 
- Jag är väldigt taggad på att samarbeta med det fantastiska teamet Connor McPherson och Matthew Dunster när de tar deras dynamiska och innovativa tolkning av "The Hunger Games" till Londons scen.
 
McPherson - som är mycket erfaren i teatervärlden med sina hela 5 Tony-nomineringar! - har även uttryckt en stolthet och tacksamhet över möjligheten:
 
- Att få Suzanne Collins välsignelse att anpassa "The Hunger Games" till scenen är inspirerande. Hon har skapat en klassisk berättelse som fortsätter att ge genklang nu mer än någonsin. I en värld där själva sanningen tycks bli alltmer tillgänglig, uttrycker "The Hunger Games" på ett vackert sätt värderingar av motståndskraft, självförtroende, och oberoende moralisk undersökning - särskilt för yngre människor.
 
Vi vet ännu inte exakt datum, vilken teater det kommer att vara på, eller vilka som skådespelar de klassiska karaktärerna. Men det är alltså till hösten 2024 som Katniss Everdeen går på scenen för första gången.
 
May the odds be ever in your favor.
 
Är ni taggade på att se denna klassiska bokserie få ännu en tolkning - denna gång på scen? Kommentera gärna!
| 25 oktober 2023 18:00 |