Film

Skribent

Gäst

12 augusti 2017 | 09:00

Disney-veteraner gör ny 2D-animerad film

Saknar ni också tiden då Disney gjorde 2D-animerade filmer? ”Hullabaloo” kommer att ge er en nostalgitripp.
Att 2D-animerade (eller handtecknade) filmer är en mer och mer sällsynt filmart är det nog ingen som blir överraskad av att höra, med tanke på den framgångsrika framfart som datoranimerade 3D-filmer visat de senaste tjugo åren. Något som jag dock längtat länge efter att få se är en 2D-animerad film från Disney.
 
Disney har en nästan 80-årig historia av animerade långfilmer och jag tror det är säkert att säga att de stått mest för utvecklingen av handtecknade filmer genom åren. Men i början på 2000-talet, med de dataanimerade filmernas framgång, gick det dåligt för handtecknade filmer och efter floppen för Disneys film ”Kogänget” 2005 gick de ut med att de skulle ägna sig uteslutande åt dataanimerade filmer.

Även om Disney sedan dess har släppt två stycken huvudsakligen handtecknade filmer, ”Prinsessan och grodan” (2009) och ”Nalle Puhs film – Nya äventyr i Sjumilaskogen” (2011), ser det inte ut som att vi kommer att få se något mer handtecknat från dem på ett bra tag.
 
Idag är det ytterst få animeringsstudios som fortfarande ägnar sig åt 2D-animering, som av många människor anses vara en utdöende filmkonst. Detta hoppas Disney-veteranen James Lopez att ”Hullabaloo” ska ändra på…

Lopez, som varit i animeringsbranschen i 25 år och varit med och animerat filmer som ”Lejonkungen”, ”Herkules”, ”Prinsessan och grodan” och kortfilmen ”Paperman”, är skapare och regissör till ”Hullabaloo”, ett animerat steampunk-äventyr vars syfte är att bevara och demonstrera det bästa hos 2D-animation.
 
Projektet påbörjades i början av decenniet och eftersom Lopez har tagit hjälp av flera andra animatörer från Disney verkar det som om det kommer att bli ett äventyr i sann Disney-anda. De få sekvenser som redan har släppts ser faktiskt riktigt tjusiga ut…
 
 
Historien kretsar kring Veronica Daring, en ung forskare som återvänder hem efter en tid av studier för att upptäcka att hennes far, uppfinnaren Jonathan Daring, har försvunnit. Tillsammans med sin nya vän Jules får hon reda på att han har kidnappats av en mystisk grupp av inflytelserika personer. För att rädda sin far tar hon därför den hemliga identiteten Hullabaloo och börjar bekämpa de onda makterna som håller hennes far fången…

För att göra en sak tydlig: Disney själva står inte bakom projektet. ”Hullabaloo” är ett självständigt animerat projekt av James Lopez och ett gäng andra Disney-veteraner som har finansierats mest genom donationer.
 
I oktober 2014 hölls en insamling på Indiegogo där alla som ville fick donera pengar för att finansiera projektet. Målet var att få ihop 80 000 dollar för att göra en kortfilm. Vid slutet av insamlingen hade man dock lyckats få ihop ett överträffande resultat på över 470 000 dollar och projektet utökades till hela fyra kortfilmer, vilket visar att efterfrågan och stödet till handtecknad film fortfarande är stort.
 
 
Det är fortfarande oklart hur långa kortfilmerna kommer att bli eller när de har premiär, men enligt vad de senaste ryktena säger så är den största delen av arbetet klart och filmteamet siktar på att vara färdiga redan i höst/vinter.
 
Deras plan är i alla fall att först släppa kortfilmerna på olika filmfestivaler runtom i världen och senare lägga ut dem online så att resten av publiken kan se dem. Deras förhoppningar är dock att filmerna ska utvecklas till en webb- eller tv-serie eller kanske i slutändan en långfilm.
 
Viktor Tunevi

Är ni peppade inför ”Hullabaloo”? Kommentera nedan.
| 12 augusti 2017 09:00 |