Film

Skribent

Alexander Svensson

23 januari 2024 | 15:30

Svenske Hoyte van Hoytema Oscarsnominerad för andra gången

Filmfotografen med tre Guldbaggar i bagaget är nu aktuell för en Oscar.
Hoyte van Hoytema är en filmfotograf som ursprungligen är från Nederländerna men med en väldigt stark koppling till Sverige. Han har jobbat mycket med svensk film, och ligger bland annat bakom fotot i filmer som “Låt den rätte komma in”, “Call Girl” och “Flickan”, tre filmer som han vann Guldbaggar för.
 
Internationellt har van Hoytema också gjort storsuccé, och nominerades 2018 för en Oscar för sitt arbete på Christopher Nolans “Dunkirk”. Nu har han nominerats för ännu en Oscar, den här gången för fotot i “Oppenheimer”. Det är alltså återigen samarbetet med Nolan som bär frukt.
 
 
Hoyte van Hoytema är bosatt i Sverige, och berättade 2020 för Filmstaden att han betraktar sig som svensk:
 
”Jag är holländsk men jag har inte varit i Holland under de senaste tjugo åren. De viktigaste delar av min karriär har ägt rum i Sverige. Jag har en svensk fru och en svensk dotter och det känns som om att Sverige har adopterat mig. Av de länder jag bott i så har jag starkast band till Sverige.”
 
Vi gratulerar Hoyte van Hoytema till Oscarsnomineringen, och hoppas på vinst när det beger sig den 10 mars. Även Ludwig Göransson bär den svenska fanan vid årets Oscarsgala, då han också nominerats för “Oppenheimer”, som han skrivit musiken till.
 
| 23 januari 2024 15:30 |