Recension

Skribent

Jonatan Blomberg

7 juni 2024 | 19:00

MovieZine från premiären av "House of the Dragon": Nya säsongen imponerar!

Den nya säsongen av "House of the Dragon" har precis premiärvisats i Paris. Och vi har lyckligtvis en imponerande fortsättning att se fram emot.
Det har gått nästan två år sedan den där hösten 2022 när "House of the Dragon" och "Maktens ringar" släppte sina första säsonger mer eller mindre samtidigt. I år kommer däremot alla blickar att riktas mot "House of the Dragon", vars andra säsong öppnar lika starkt som de bästa "Game of Thrones"-säsongerna gjorde för tio år sedan.
 
MovieZine har som den enda svenska publikationen fått flyga ned och täcka premiärvisningen av den andra säsongen av "House of the Dragon" i Paris. Det har minglats på röda mattan och även gjorts en hel rad intervjuer på tu man hand efteråt - som kommer att släppas i samband med den svenska premiären nu den 17 juni (och resten av säsongen).
 
Men i den här artikeln kommer vi att fokusera på huruvida fortsättningen har varit värd den långa väntan eller inte. Utöver det första avsnittet som visades i Paris, så har vi nämligen även fått titta i förväg på tre ytterligare avsnitt. Och med halva säsongen sedd så vågar vi redan nu sticka ut hakan och säga att det här kommer att bli en av årets mest imponerande nya tv-säsonger.
 

Hur slutade första säsongen?

 
 
Ni minns väl hur den förra säsongen slutade? Prins Aemonds (Ewan Mitchell) drake dödade en av drottning Rhaenyras småprinsar och hans drake. En gnista stor nog att få båda sidorna (den svarta=Rhaenyra och gröna=Alicent) av Targaryenfamiljen att inse hur oundvikligt det stundande inbördeskriget faktiskt är.
 
Den nya säsongen drar igång bara några enstaka dagar efter händelserna i slutet av säsongsfinalen senast. Inga förvirrande tidshopp så långt ögat kan se! Förutom möjligtvis faktumet att Harry Collett, som spelar prinsen Jace (Rhaenyras äldsta levande son), har gott från en tanig 17-åring i den första säsongen och numera är en 20-åring som minst sagt vuxit till sig och mognat. Fyra påfrestande dagar helt enkelt!
 
Harry Collett under premiären. Foto: Jonatan Blomberg/MovieZine.
 
I marknadsföringen inför den nya säsongen så har Max släppt både trailers och posters för den svarta och gröna sidan. Under "Game of Thrones"-tiden satt vi alla och gissade på vilken individ som skulle sitta på tronen i slutet, men "House of the Dragon" är mer av en lagsport. Vilken sida förtjänar att "vinna tronen" tillsammans? 
 
Varje avsnitt låter oss följa olika strategier för att nå fram till slutmålet, med den andra sidan besegrad. Men som i vilken lagsport som helst så finns det vissa individer som tar sig olika friheter, som i slutändan påverkar alla andra också.
 
Under den nya säsongen så fortsätter man att låta saker ta sin tid, där en välskriven dialog mellan två rollfigurer kan vara lika spännande som en actionscen på ett slagfält. Och än så länge: inga tidshopp heller, alltså. 
 

Vad gör den nya säsongen så bra?

 
 
Det som gör "House of Dragon" så bra, särskilt nu under den andra säsongen, är faktumet att man kunnat ställa ut alla pjäser på rätt ställen under den första säsongen. Man har sått alla frön... och får nu chansen att skörda all potential som vuxit fram.
 
Det är många som hade svårt för hur "Game of Thrones" avslutades. Men jag minns fortfarande hur otroligt bra den serien kunde vara när den var som bäst. Och den här andra säsongen av "House of the Dragon" känns bra, på ett sånt där sätt som visar för alla andra var ribban ska läggas. Det andra behöver slå för att få kalla sig bäst. Precis som "Shōgun" gjort hela våren (och den serien är fortfarande årets allra bästa).
 
Kostymerna, rekvisitan, musiken, ljussättningen och specialeffekterna... allt är lika viktigt att få till. Nu när vi dessutom har ett geniunt intressant och spännande manus som ligger i grunden, så gör det givetvis att skådespelarna har avsevärt mer att jobba med. Och det är därför den nya säsongen av "House of the Dragon" har varit värd att vänta på.
 
 
Det första avsnittet av "House of the Dragons" andra säsong släpps hos Max den 17 juni. Den nya säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt, som släpps varje måndag.
 
 
I samband med att dessa avsnitt släpps så kommer vi att dela med oss av våra intervjuer med skådespelarna och seriens skapare. Så håll utkik efter vad Olivia Cooke, Fabien Frankel, Harry Collett, Eve Best och många fler har att säga om den nya säsongen också!
 
Kommer du att ge den nya säsongen av "House of the Dragon" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 7 juni 2024 19:00 |