Serie

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

16 september 2023 | 07:00

Hon blev känd som Rory i ”Gilmore Girls” - idag fyller Alexis Bledel 42 år!

Vi säger grattis på födelsedagen till skådespelerskan Alexis Bledel! Vad har hon haft för sig på sistone?
De flesta minns henne som den tillbakadragna tonåringen Rory i ”Gilmore Girls” men Alexis Bledels skådespelarkarriär tog inte slut med serien år 2007. Istället har hon dykt upp i flera av det senaste årtiondets mest populära verk och kan idag som 42-åring känna sig stolt över sin meritlista.
 
Alexis Bledel föddes den 16 september 1981 i Houston, Texas där hon bodde fram till åtta års ålder då hennes föräldrar, båda uppväxta i Latinamerika, bestämde sig för att flytta tillbaka till Mexiko. För Alexis kom flytten naturligt - familjen pratade nämligen spanska hemma redan och det var inte förrän hon började skolan hon lärde sig engelska. Det var även i Mexiko hon först provade på teater på inrådan av sin mamma som trodde det skulle hjälpa mot dotterns blyghet.
 
När Alexis var arton år påbörjade hon sina collegestudier på NYU i New York men hoppade snabbt av efter att ha fått sin första roll i en tv-serie, rollen som bokstavligt talat skulle komma att förändra allt: hon blev castad att spela Rory Gilmore i ”Gilmore Girls”.
 
Bild ur första säsongen av "Gilmore Girls". Bledel var 18 när serien började spelas in.
 
I serien är Rory den försiktiga, tillbakadragna dottern till den intensiva och sociala Lorelai Gilmore, spelad av Lauren Graham, och det visade sig att familjedramat med sin stora dos komedi och charmiga huvudkaraktärer skulle bli en riktig succé. ”Gilmore Girls” sändes under sju säsonger, mellan 2000-2007, och lämnade efter sig fans över hela världen.
 
Under tiden som inspelningarna av ”Gilmore Girls” pågick hann Alexis Bledel även debutera inom filmvärlden. I det romantiska dramat ”Tuck Everlasting” (2002) spelade hon överklassdottern Winnie mot bland annat Sissy Spacek och år 2005 hade hon en av huvudrollerna som Lena tillsammans med Blake Lively, Amber Tamblyn och America Ferrera i coming to age-filmen ”Systrar i jeans”, som fick en uppföljare tre år senare.
 
Med Rosario Dawson i 2005 års "Sin City".
 
Däremellan hann Alexis Bledel bland annat spela den prostituerade Becky i kultfilmen "Sin City" från 2005.
 
De följande åren dök Alexis Bledel upp i blandade projekt så som det historiska dramat ”The Conspirator” som regisserades av Robert Redford, i komedin ”Jenny’s Wedding” med Katherine Heigl och med gästroller i både den medicinska dramaserien ”Cityakuten” och populära ”Mad Men” som handlar om reklamvärlden.
 
Återförenad med Lauren Graham i ny säsong av "Gilmore Girls" 2016.
 
Det var 2016, nio år efter Gilmore Girls sista avsnitt sänts, som Netflix gick ut med att de skulle släppa ”Gilmore Girls: A Year in the Life” som skulle bestå av fyra 90 minuter långa avsnitt och utspela sig i Rory och Lorelais nutida liv.
 
Ett år senare dök Alexis Bledel upp på våra skärmar igen, denna gång i rollen som Emily Malek i kritikerhyllade serien ”The Handmaid’s Tale” på HBO. Det visade sig bli hennes andra största roll i livet (än så länge) och hon fick bland annat en Emmynominering för sin insats som den lesbiska slavfrun Emily.
 
Alexis Bledels senaste stora tv-roll var i The Handmaid's Tale".
 
Efter fyra säsongers succé bestämde sig Alexis Bledel för att ta adjö av sin karaktär för att fokusera på sitt personliga liv då hon gick igenom en jobbig skilsmässa med exmaken och fadern till hennes son, skådespelaren Vincent Kartheiser. Sedan dess har hon levt sitt liv utanför rampljuset och det är ännu oklart när, eller om, hon gör comeback - men vi hoppas såklart!
 
Tills dess vill vi tacka henne för alla år av underhållning och självklart gratulera på bemärkelsedagen: 42 år! Det är inte illa det!
 
| 16 september 2023 07:00 |