Film

Skribent

Jonathan Enochsson

19 november 2023 | 11:00

Hollywoods största internskämt: Ljudeffekten du hört i 400+ filmer

Har du någonsin sett en film och tänkt; ”det där skriket låter bekant?” Då kan du ha utsatts för ett 70 år gammalt internskämt.
Påskägg och dolda vinkningar är relativt vanliga i moderna filmer. Regissörer kan lägga in referenser till sina andra verk, t. ex. kan man skymta en hieroglyf av Star Wars-karaktärerna R2D2 och C3PO i ”Jakten på den försvunna skatten”, eller vinkningar till filmer som inspirerat dem i sitt filmskapande. Men få anspelningar har en så lång och rik historia som Wilhelmskriket.
 
Skämtet kom till på 70-talet, då filmstudenterna Ben Burtt och Richard Anderson bläddrade igenom Warner Bros ljudarkiv och fastnade på ett lustigt ljudklipp. I klippet hörs en mans överdramatiska avgrundsvrål. Efter lite efterforskning visar det sig att skriket förekommit i en hel drös filmer på 50- och 60-talet.
 
Efter att först ha spelats in för ”Trummor i fjärran”, med Gary Cooper, och använts när en man blir uppäten av en alligator, har den sedan förekommit i klassikern ”A Star is Born”, John Wayne-filmen ”De gröna baskrarna” och ett 10-tal andra filmer.
 
 
 

Star Wars och Indiana Jones satte trenden

 
När Burtt och Anderson själva kom in i branschen började de använda skriket, som de döpt till Wilhelmskriket efter en karaktär i ”De röda bågskyttarna”, där ljudfilen använts. Fenomenet populariserades efter att duon använt det i sina första storproduktioner, ”Stjärnornas krig” och ”Jakten på den försvunna skatten”. De två filmernas massiva succé gjorde att de fick flera uppdrag och de missade inte en enda chans att smyga in skriket.
 
För Washington Post berättar Burtt:
 
- Jag blev väldigt bekant med ljud som återupprepas i film eftersom de fem stora studiorna som gjorde alla filmer jag såg som barn, var väldigt distinkta med sina ljudbibliotek. Paramount hade sitt egna skrik. Warner Bros. hade sitt egna skrik, sina egna åskknallar, hästgnägg, pistolknall - jag blev väldigt intresserad av var de kom ifrån.
 
Wilhelmskriket stack ut som speciellt komiskt för ljudskapar-paret. Burtt och Anderson brukade ringa upp varandra efter att de smygit in skriket i sina produktioner och fråga ifall den andra kunde hitta det. Det var en lek som pågick i år efter år och leken skulle tillslut sprida sig till nya filmskapare som beundrade Burtt och Andersons produktioner.
 
Wilhelmskriket kan idag höras i över 400 filmer. De sex första Star Wars-filmerna och samtliga Indiana Jones-filmer använder sig av klippet, men det återfinns även i ”Sagan om ringen”, ”Transformers”, ”De hänsynslösa” och många fler produktioner.
 
 

Wilhelmskriket i svensk film

 
I Sverige har skriket inte fått samma genomslag som i drömfabriken i väst, men i fantasy-satsningen ”Storm” från 2005 kan den uppmärksamma tittaren höra skriket eka i en avgörande scen. Björn Stein, som tillsammans med Måns Mårlind regisserade filmen, berättar för Moviezine hur man fick upp öronen för fenomenet:
 
- När man växte upp som filmnörd så var ju saker som just Wilhelmskriket så sjukt roliga knappologi-fenomen som nog få andra än mig och Måns i vår omgivning som brydde sig om.
 
- Men självklart blev det ju lite av en tävling oss emellan att lokalisera filmer där skriket användes, så när vi väl fick göra vår första långfilm "Storm" så kändes det ju helt självklart att få in skriket i filmen på något sätt. Vi har senare fortsatt att försöka in det i de flesta av våra produktioner, precis som vi alltid försökte trycka in en goth-tjej och en Volvo om det var möjligt.
 
Eric Ericson i svenska sci-fi-thrillern "Storm".
 
Filmskaparparet har fortsatt att använda skriket i produktioner som ”Snapphanar” och ”Underworld: Awakening”.
 
Men vem ligger egentligen bakom skriket? Det visar sig inte stå helt klart. Burtt själv har försökt gräva i frågan och tror sig ha hittat svaret i Sheb Wooley, en skådespelare som inte krediterats med en roll i ursprungsfilmen ”Trummor i fjärran”, men som nämns i flera produktionsanteckningar. Skådespelaren gick bort 2003 och har inte själv konfirmerat ryktena, men om det är sant kan det visa sig vara hans i särklass största bidrag till filmindustrin.
 

Indiana Jones-filmerna (1981-2023)

 
Allt från arga Nazister till oskyldiga bibliotekarier har haft anledning att skrika vilt under de drygt 40 åren som Indiana viftat med sin piska.
 
 

"Hobbit: Smaugs ödemark"

 
Den ståtliga dvärgen Thrain hörs skrika maniskt under sina sista ögonblick i livet i ”Hobbit: Smaugs ödemark”.
 
 

"Lightyear"

 
Även yngre tittare har ynnesten att få uppleva Wilhelmskriket, här i Pixars ”Lightyear”.
 
 

"One Piece"

 
Wilhelmskriket lever vidare i högsta grad, Netflix nya liveadaption av manga-serien ”One Piece” har inte missat en chans att hoppa på tåget.
 
 

"Grand Theft Auto 5"

 
Till och med spelvärlden har fängslats av Wooleys magiska skrik. Den odödliga femte upplagan av ”Grand Theft Auto” använder ljudet under en biljakt.
 
 
 
I vilken film la du märke till Wilhelm Scream för första gången? Kommentera gärna.
| 19 november 2023 11:00 |