Skribent

Alexander Dunerfors

11 maj 2014 | 11:01

Hollywood stänger ute kvinnliga filmskapare

I sommar har bara en storfilm en kvinnlig regissör: "Filmindustrin har helt klart ett problem med kvinnor".

Den senaste tiden har Bechdeltestet fått ny uppmärksamhet, där bland annat den svenska A-märkningen ska göra oss medvetna om hur kvinnor framställs på film. Man kan hoppas att vi är på god väg mot mera jämställdhet - under 2013 hade hälften av de mest inkomstbringande filmerna klarat testet.

Men vad säger siffrorna egentligen om jämställdheten inom filmvärlden? Och hur ser det egentligen ut bakom kulisserna? En ny studie visar att kvinnliga regissörer, producenter, manusförfattare, klippare och filmfotografer fortfarande lyser med sin frånvaro i de allra största filmerna.

Snällast är independent-branschen. Av alla festivalfilmer som Independent Women tog med i sin undersökning var 23 procent regisserade av kvinnor. 26 procent av filmerna hade en kvinna i en annan nyckelroll bakom kameran. Men Hollywoods bredare filmer är inte lika öppna, under samma period var bara 6 procent av stora studiofilmer regisserade av en kvinna.

- Det är för mig förbluffande. En chockerande låg siffra. Filmindustrin har helt klart ett problem med kvinnor, säger Martha Lauzen från Center for the Study of Women in Television and Film, som sponsrar undersökningen.

Av sommarens stora biofilmer har bara "Jupiter Ascending" en kvinna i registolen; Lana Wachowski som regisserar tillsammans med sin bror Andy.

- Filmstudios verkar ha ett stort problem med att lämna över tyglarna till en kvinna, säger Lauzen.

En annan studie från i år har visat att bland de 100 mest inkomstbringande filmerna i USA hade 15 procent en kvinnlig protagonist, 29 procent hade en stor kvinnlig karaktär och 30 procent hade en kvinna i en talroll. Det har inte förändrats sedan 1940, skriver The Guardian.

| 11 maj 2014 11:01 |