Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 oktober 2017 | 08:45

Hollywood-regissören James Toback anklagas för sexuella övergrepp

Rachel McAdams och Selma Blair är de senaste i raden att peka ut Oscarsnominerade filmskaparen James Toback.
Harvey Weinstein-skandalen och den följande #MeToo-kampanjen ger ringar på vattnet. Efter avslöjanden om minst sagt olämpligt beteende i filmvärlden de senaste decennierna, har fler Hollywood-profiler hamnat i det obekväma rampljuset - senast Oscarsnominerade manusförfattaren och regissören James Toback.

Under helgen publicerade Los Angeles Times 38 kvinnors berättelser om trakasserier från Toback. (En siffra som sedan dess växt till över 200.)

En av dem som kliver fram är skådespelerskan Selma Blair, som i Vanity Fair minns ett skrämmande möte på ett hotellrum. Toback ska ha bett henne läsa upp en monolog naken, och bad sedan om sex. Hon säger att hon bara ville komma därifrån "utan att bli våldtagen".

Rachel McAdams träffade James Toback som 21-åring. Hon hade provfilmat för en roll i en av hans filmer när han insisterade på ett möte på sitt hotell. Där sa han att han hade ”onanerat flera gånger” medan han tänkte på henne, och frågade ”hur långt hon är villig att gå som skådis”. Efter fler obekväma frågor lyckades hon lämna rummet.

- Vi måste prata öppet om det för att verkligen kunna förstå hur utbrett det är med sexuella trakasserier, säger McAdams.
 
"Jag kände ilska"
 
Toback besvarade LA Times artikel med att han ”aldrig träffat någon av kvinnorna i fråga”. Det var en av anledningarna till att Blair och McAdams därefter valde att träda fram offentligt:

- När han kallade de här kvinnorna för lögnare, och sa att han inte hade gjort de där sakerna, kände jag ilska och en plikt att komma fram, säger Blair till Vanity Fair.

Toback har varit verksam i Hollywood sedan 1974, då han skrev manus till dramat ”Speldjävulen” med James Caan. Han regidebuterade år 1978 med ”Paranoia” och har sen dess gjort totalt nio långfilmer, senast ”The Private Life of a Modern Woman” med Sienna Miller. Toback Oscarsnominerades år 1991 för sitt manus till ”Bugsy”.
| 27 oktober 2017 08:45 |