Film

Skribent

MovieZine

7 januari 2022 | 10:10

Hollywood minns regissören Peter Bogdanovich

Den Oscarsnominerade filmskaparen bakom ”Den sista föreställningen” och ”Paper Moon” har dött, 82 år gammal.
Filmregissören Peter Bogdanovich har gått bort. Han dog i sitt hem under torsdagen av "komplikationer orsakade av Parkinsons sjukdom", skriver Hollywood Reporter. Bogdanovich blev 82 år gammal.

Peter Bogdanovich slog igenom i början av 1970-talet med romantiska dramat ”Den sista föreställningen”. Birollsskådespelarna Ben Johnson och Cloris Leachman vann varsin Oscar, och filmen nominerades till ytterligare sex. Den starka debuten följdes upp med den enormt framgångsrika slapstickkomedin ”Go'dag yxskaft?” (1972) och dramakomedin "Paper Moon" (1973). Andra filmer värda att nämna är "Mask" (1985) och "Kaos i kulissen" (1992).

Förutom att skriva många av sina filmer har han även agerat i andras. Som skådespelare har vi kunnat se Peter Bogdanovich i filmer som "54" (1998) och "Det: Kapitel 2" (2019). Hans senaste spelfilm som regissör blev "She's Funny That Way" (2014).
 
 
Under natten har hyllningarna strömmat in från några av Hollywoods stora filmskapare och de skådespelare som Bogdanovich tog under sina vingar.

"Han var en kär vän och en kämpe för filmkonsten. Han födde fram mästerverk som regissör, och var en briljant människan. Han har på egen hand intervjuat och värnat om klassiska filmskapare och deras verk, nästan mer än någon annan i hans generation", skriver Guillermo del ToroTwitter.

"En chock. Jag är förkrossad. Han var en otrolig konstnär. Jag glömmer aldrig premiären av "Den sista föreställningen" där publiken i slutet applåderade i minst 15 minuter. Jag hade aldrig upplevt något liknande men Peter och hans film förtjänade det", säger Francis Ford Coppola till Deadline.
 
"Peter fick mig alltid att skratta! Han kommer fortsätta att få dem där uppe att skratta också. Må han vila i frid", skriver Barbra Streisand, som jobbade med Bogdanovich på ”Go'dag yxskaft?”.
| 7 januari 2022 10:10 |