Skribent

Mats Karlsson

5 april 2013 | 14:01

Hollywood hyllar Roger Ebert

Steven Spielberg, Martin Scorsese, Harvey Weinstein och Wes Craven om den välkände filmkritikern.

Det är många stora filmskapare i Hollywood som både har fått ris och ros av Roger Ebert under årens lopp. Några av dem har nu kommenterat filmkritikerns tragiska bortgång, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Harvey Weinstein, Wes Craven och även USA:s president Barack Obama.

- Roger älskade filmer. De var hans liv. Hans recensioner innehöll alltid mer än bara en tumme upp eller ner. Han skrev med passion och hade en genuin kunskap inom film och filmhistorien. Genom att göra det hjälpte han många filmer att hitta sin publik. Rogers bortgång är slutet på en era och nu är balkongen stängd för gott, säger Steven Spielberg.

- Roger Eberts död är en fruktansvärd förlust för filmkulturen och för filmkritiken. Och det är en förlust för mig personligen. Roger var alltid stödjande och fanns alltid där för mig när jag behövde det som mest. Få människor jag har känt under mitt liv har älskat film så mycket som honom. Jag saknar honom - min käre vän, Roger Ebert, säger Martin Scorsese.

- Roger Ebert var en passionerad kritiker som förstod att inte bara värdera filmerna, men även vara en företrädare för bio. Det enda som som överträffar honom som kritiker var hans vänliga personlighet. Jag kommer att sakna Roger väldigt mycket, berättar Harvey Weinstein.

- Michelle och jag är ledsna att höra om Roger Eberts bortgång. För många amerikaner och speciellt Chicagoborna var Roger filmen personifierad. När han inte gillade en film, var han alltid ärlig. Filmerna kommer inte vara detsamma utan Roger. Våra tankar och böner är med hans fru Chaz och resten av hans familj, säger Barack Obama.

- Roger Ebert gav min första film, "Last House on the Left" den enda positiva recensionen. Alla andra avskydde den, men han såg förtjänster i filmen, berättar Wes Craven.

| 5 april 2013 14:01 |