Skribent

Mats Karlsson

28 juli 2013 | 22:01

Höjdpunkterna vid Star Wars Celebration

MovieZine listar det roligaste och mest oväntade som hände under mässan i Essen 2013.

Är man ett riktigt Star Wars-fan har man mycket kul att vänta sig från Star Wars Celebration. Oavsett om man är samlartypen, autografjägaren eller den sjukt vetgiriga nörden så är detta en guldgruva. Jag själv skulle placera mig i den sistnämnda gruppen. Jag älskar att få höra anekdoter, vad som hände bakom kulisserna, hur snacket gick när regissören inte var på plats och hur de själva ser på filmerna efter 30 år, om vi ser till originaltrilogin.

Jag blev väldigt glatt överraskad över allt jag fick se och höra, både från skådespelarna och från andra journalister och givetvis fansen. Jag har letat upp lite intressanta bilder från mässan och även par gamla inspelningsbilder, som du kan se längst ner i artikeln.

Men först ska jag lista de saker och event som gav mig en glad överraskning och väckte Star Wars-dåren inom mig, kalla det nördgasm om du vill.

5. Filmvisningen av 30-årsjubilerande "Jedins återkomst" med världens största Star Wars-nördar var löjligt kul. Kunde aldrig på förhand tro att det skulle kunna vara så vansinnigt kul och inspirerande. De saker som jag själv jublar åt jublar 500-1000 andra personer åt. Lär dröja innan denna chansen kommer igen, så denna upplevelse lär sitta kvar i skallen i många år, med all rätt.

4. Carrie Fischer var den största överraskningen. Hon var tveklöst den person som visade att hon numera inte brann för filmerna. Hon är fortfarande stolt över sin medverkan, men hon pratar mer än gärna om något annat än "Star Wars". Hennes spontana och underhållande svar är svårslaget. Älskar personer som vågar vara sig själva och inte ställer sig i det övriga ledet.

3. Warwick Davis höll i alla Celebration-paneler och gjorde det med bravur. Vilken komisk talang och han var heller inte rädd att driva med samtliga på scen inför alla fans. En oerhört lättsam och trevlig person, som jag sprang förbi på hotellet flera gånger och med samma resultat varje gång. Pratade han inte med mig så pratade han med någon annat fan på hotellet.

2. Att se och träffa Peter Mayhew. Av en slump råkade vi springa på varandra i rökrutan efter den första presskonferensen som skedde innan mässan var officiellt invigd. Man blev både glad och bedrövad att se honom. Han satt dessvärre i rullstol, dock inte förlamad, men tack vare sin längd tog det på krafterna att stå och gå längre stunder.

1. Om någon skulle be mig nämna min favoritkaraktär i "Star Wars" skulle jag utan pardon svara The Emperor som spelas av den sanslöst skickliga och underskattade skådespelaren Ian McDiarmid. När han klev upp på scen och gick in i sin Star Wars-karaktär fick jag en rejäl nördgasm, jag njöt av varje sekund. Helt fantastiskt att han kunde ta fram The Emperor utan förberedelse och efter alla dessa år. Tveklöst det största minnet för mig från Star Wars Celebration. Nja, förutom att jag råkade hamna bordet bredvid honom i hotellrestaurangen kvällen innan hans framträdande. Ironiskt nog så inträffade light-versionen av "Evening with The Emperor" dagen innan. Det var oväntat och stort.

May the Force be with you!

En AT-AT

Warwick Davis

Har vi inte sett den här barnvagnen förut?

Arkivbild från "Jedins återkomst" med Warwick Davis och Carrie Fischer

Irvin Kershner sätter Mark Hamill på plats

Darth Vader fick oväntat sällskap

En Disneyfierad Boba Fett

Fler artiklar om Star Wars Celebration publiceras under veckan. Tills dess kan du kolla in tidigare rapporter på www.moviezine.se/starwars »

| 28 juli 2013 22:01 |