Serie

Skribent

Alexander Kardelo

27 april 2018 | 18:00

Hjälp! Min tjej är en hamnskiftare

Netflix kommande serie ”The Innocents” bjuder på tonårsdrama med en övernaturlig twist. Vi har träffat det unga kärleksparet.
Pojke möter flicka. De blir förälskade och bestämmer sig för att fly tillsammans. Så långt allt väl. Men vad händer när flickan plötsligt byter skepnad? Det unga paret Harry och June stöter på ett minst sagt märkligt dilemma i brittiska sci-fi-dramat ”The Innocents”, som landar på Netflix i augusti.

”The Innocents” var en av serierna som presenterades under en stor pressträff i Rom tidigare i april. Jag var på plats och det var även skådespelarna Sorcha Groundsell och Percelle Ascott. Men först fick Simon Duric, en av seriens skapare, summera ”The Innocents” med några väl valda ord:

- Det är ett familjedrama med en kärlekshistoria. Ungdomarna flyr hemifrån och gör den chockerande upptäckten att June är hamnskiftare. Deras resa handlar om att förstå vilka de är och vad de betyder för varann. June söker efter sin mor och de reser till Norge. Där finns en person som lovat hjälpa June att återförenas med sin mor, och hon får möta andra hamnskiftare.

Producenten Elaine Pyke inflikar att hon omedelbart älskade manuset:

- Kombinationen av det övernaturliga och kärlekshistorien blev gripande och rörande. Den fick mig att minnas vad det innebär att bli kär för första gången.
 
Large da9b875ebb6b9d233a24fe1fd8ab62cb netflixs the innocents
 

"Kärlek är vår största styrka och svaghet"

 
Huvudrollerna spelas av två relativt nya stjärnskott. Sorcha Groundsell har synts i serien ”Clique” och Percelle Ascott i filmen ”Mästerskapet”. Båda var lika oerfarna när det kommer till att bära upp en stor tv-serie.

- Det är viktigt att ha en bundsförvant. Ingen av oss hade gjort något så här stort förut. Det är tryggt att gå igenom det med någon annan, att kunna kommunicera och jämföra upplevelser, förklarar Groundsell.

Hon beskriver sin karaktär June som en vanlig 16-årig tjej, som desperat vill lämna ett dämpande liv och familj:

- Hennes mamma är mystiskt försvunnen sedan June var tre år gammal. Hon är ensam mot världen när hon möter Harry, och de blir galet kära. De vill fly tillsammans, som många ungdomar vill. Det blir en resa för henne att hitta sig själv, och hon får veta att hon är hamnskiftare. Men vem är hon som vuxen? Hon letar efter sin identitet och efter ett sätt att övervinna allt kaos.

Percelle Ascott spelar Harry Poke, som enligt honom är ”en kille som gör mest väsen av sig men som också är den mest ensamma”.

- Något tragiskt händer hans far, och han möter June som ser Harry för den han verkligen är. Det blir en otrolig resa, och våra karaktärer gör en häftig utveckling.
 
- Vår regissör gav oss ett uppdrag: kom ihåg första gången du var förälskad, låt den känslan genomsyra allt. Man säger saker som kan vara helt fel, man lever och man lär. Karaktärerna växer och förändras under resans gång. Det är vad livet är. Kärlek är vår största styrka men också vår största svaghet. Den kan få oss att göra fantastiska saker och hemska saker.
 
Large da9b875ebb6b9d233a24fe1fd8ab62cb shapeshift
 

"Alla har gjort saker som de ångrar"

 
”The Innocents” är skapad av Simon Duric tillsammans med Hania Elkington. Duric har länge jobbat inom brittisk tv och film, med så skilda projekt som ”The Crown”, ”Black Mirror” och ”Sherlock Holmes”-filmen. Han berättar om en annan karaktär som blir viktig för Harry och Junes resa:

- Guy Pearce spelar en man som vet mycket om hamnskiftare, då hans partner är en. Han lovar att hjälpa June, men han kanske inte är den han utger sig för att vara.

Och vem eller vad syftar egentligen titeln på? Duric förklarar:

- Titeln handlar om hur alla karaktärer har en historia. Alla har de gjort saker. Det behöver inte vara brott, men sånt som händer inom en familj. Vi säger och gör saker vi inte menar, och vi får leva med det. Vi möter karaktärer som fortfarande sonar för sina val. Vi har alla gjort något, men får vi gå vidare?
 
- Det är en serie om familj, relationer och kärlek - och om folk som kan byta skepnad, vilket verkligen får den att sticka ut, avslutar Percelle Ascott.
 
 
”The Innocents” har premiär på Netflix den 24 augusti.
| 27 april 2018 18:00 |