Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

7 oktober 2015 | 14:00

Hitler återvänder till Tyskland

I satirfilmen "Look Who's Back" vaknar diktatorn upp i modern tid.
Mycket av det som berör ämnet Adolf Hitler har varit tabu i Tyskland de senaste 70 åren. För tre år sedan ändrades läget då författaren Timur Vermes släppte sin bok "Look Who's Back". I boken vaknar Hitler upp i modern tid, och bestämmer sig för att ge sig in i politiken återigen. Tanken med boken är enligt Vermes att belysa att Hitler nog hade kunnat vara framgångsrik även i vår tid, trots att vi säger oss ha lärt oss en läxa.

Kontroversiellt, men uppenbarligen något många tyskar velat ventilera då boken blev en bästsäljare som sålts i över en miljon exemplar i hemlandet. Nu har boken blivit film och under arbetet med den fick skådespelaren Oliver Masucci, som spelar Hitler, åka runt i Tyskland och hälsa på vanligt folk. Som Hitler, i kostym. Vad han fick uppleva förvånade och skrämde honom:

- Människor glömde snabbt bort att vi hade kameror som rullade, och började istället prata med mannen jag spelade, och öppna upp sig för honom.

Masucci berättar att han turnerade landet runt i fyra veckor och pratade med mängder av leende väljare, och klappade deras djur och sådant, och han medger att han är chockad över det varma mottagande han fick.

Filmens regissör, David Wnendt, sa i en intervju med ARD:

- Hur kan det komma sig att så många människor reagerar positivt på Hitler? Och accepterar honom?

Kolla in trailern:


"Look Who's Back" får premiär i hemlandet Tyskland imorgon.
| 7 oktober 2015 14:00 |