Film

Skribent

Alexander Dunerfors

26 mars 2012 | 11:05

Hetaste boken i Hollywood

Efter "Hungerspelen", "Twilight" och "Millennium" - nu slåss alla filmstudios om att filma tantsnusket i "Fifty Shades of Grey".

På kort tid har "Fifty Shades of Grey" seglat upp som den hetaste trilogin att sätta på bioduken. Sonys erbjudande på 5 miljoner dollar är inte det enda som författarinnan E.L. James överväger, producenterna sägs nämligen slåss om hennes böcker. Men vem är hon, var kom hon ifrån, och hur blev ett gäng "Twilight"-inspirerade fan-noveller så här stora?

Historien om unga Anastasia och den något äldre miljardären Christian och deras erotiska eskapader tillsammans får lässugna kvinnor världen över att rodna. Boken "Fifty Shades of Grey" har redan kallats för "mommy porn" och "Twilight för vuxna" - rätt passande, om man tänker på att det hela tog sin början på en fan fiction-sajt för just Stephenie Meyers vampyrsagor. E.L. James var fram till alldeles nyss bara en av Londons uttråkade hemmafruar, tills hon lät fantasin löpa fritt framför datorskärmen. Inte kunde hon ana då att hennes verk skulle bli lika hett eftertraktade i Hollywood som "Da Vinci-koden" en gång i tiden var.

Från webbnoveller till bokhandeln blev steget kort, och snart följdes "Fifty Shades of Grey" upp med "Fifty Shades Darker" och "Fifty Shades Freed". Snart ska de tryckas upp på nytt - för tillfället ska varenda ex i Storbritannien vara slutsålt.

Men föga förvånande handlar det inte om några litterära mästerverk. Som en av producenterna som The Guardian talat med säger:

- Materialet är inte ens särskilt bra. Många av producenterna som är med i budgivningen saknar passionen för de här böckerna, men de ser det som en ren affärsmöjlighet.

Samtidigt tror man att den växande tantsnusk-genren kan sprida en ny erotisk våg även på bioduken. Flera vågade vuxenfilmer är redan på väg, som biografin över porrikonen Linda Lovelaces liv med Amanda Seyfried i huvudrollen. Kvinnorna som dras till "Lyckan, kärleken och meningen med livet" eller "Sex and the City" sägs vara målgruppen. Grabbiga rullar som "John Carter" floppar medan romantiskt laddade "Breaking Dawn" och "The Hunger Games" slår alla rekord.

I veckan ska bland andra Brian Grazer ("J. Edgar"), Adam Shankman ("Rock of Ages") och Scott Stuber ("The Break-Up") förhandla om rättigheterna, och försöka slå Sonys offert. Men trots att E.L. James böcker sålt slut på rekordtid, är inte alla säkra på att de kan tolkas om lika lätt till bioduken:

- Det är skillnad på att läsa de här böckerna för sig själv, och en helt annan att se det på bio med hundratals andra, säger en producent som nobbat "Fifty Shades of Grey".

Sant eller inte, det återstår att se. För att rättigheterna kommer säljas och bästsäjaren filmas, är lika säkert som att det blir en sommar i år också. Än så länge finns böckerna inte översatta till svenska, men vi räknar med att det bara är en tidsfråga innan tantsnusket även finns i var kvinnas hand på en buss eller i ett snabbköp nära dig.

Källor: The Guardian, HLN
| 26 mars 2012 11:05 |