Film

Skribent

Anders Eklöf

4 juli 2022 | 17:30

8 heta animerade filmer med premiär under resten av 2022

"Belle", "Var är Anne Frank" och "Mästerkatten 2" är bara några av de lovande animerade filmerna som har premiär under andra halvan av 2022.
Den 1 juli hade "Minioner: Berättelsen om Gru" biopremiär, som är en av de många animerade filmer som har premiär under den andra halvan av 2022.
 
Efter filmer "Röd", "Lightyear" och "Tuffa gänget" väntar fortfarande många intressanta animerade filmer under resten av året. Här listar vi 8 animerade filmer att se fram emot.
 

1. "Havsmonstret"

 
 
Från regissören Chris Williams ("Vaiana", "Big Hero 6") kommer snart "The Sea Beast" till streamingtjänsten Netflix, som ser ut som ett riktigt våghalsigt piratäventyr. Filmen har fått fina recensioner, så det här lovar gott.
 
Filmen utspelar sig i en värld där fruktansvärda monster finns i haven, som ständigt hotar sjömän och pirater. I huvudrollen ser vi monsterjägaren Jacob (Karl Urban), som måste ta sig an sitt största äventyr någonsin: att ta hand om den unga flickan Maisie som reser som fripassagerare på hans skepp.
 
- "The Sea Beast" är den typ av berättelse jag alltid har velat ta mig an. Det är en berättelse om stora äventyr där vår hjälte lämnar den kända världen och ger sig ut på okända vatten. Det visar sig att jag gör samma sak, säger regissören till Variety.
 
Premiär: 8 juli (på Netflix)
 

2. "Belle"

 
 
Efter prisbelönta filmer som "Summer Wars", "Vargbarnen" och "Miraï, min lillasyster" har den japanska regissören Mamoru Hosoda återigen tagit världen med storm med sin senaste film "Belle".
 
Filmen handlar om den 17 år gamla skolflickan Suzu som bor i en småstad tillsammans med sin pappa. Efer att ha varit en skugga av sig själv i flera år går hon med i den populära virtuella världen "U", där hon blir den världskända sångerskan Belle. När hon träffar en mystisk varelse ger de sig ut på ett äventyr om utmaningar, kärlek och att hitta sig själv. 
 
"Belle" har hyllats över hela världen sedan den hade premiär i Japan förra året och tidigare i år i USA, så det här blir nog ett färgsprakande musikaliskt äventyr.
 
Premiär: 29 juli
 

3. "DC League of Super-Pets"

 
 
Efter den bäcksvarta "The Batman" med Robert Pattinson i huvudrollen kommer en något mer barnvänlig version av DC-universumet i "DC League of Super-Pets", där hjältarnas fyrbenta vänner står i centrum.
 
När Justice League kidnappas av Lex Luthor (Marc Maron) bildar hunden Krypto (Dwayne Johnson) ett team av herrelösa husdjur med superkrafter för att rädda Batman, Superman, Wonder Woman och Green Lantern. Till sin hjälp har han den starka hunden Ace (Kevin Hart), den stora grisen PB (Vanessa Bayer), den snabba sköldpaddan Merton (Nathasha Lyonne) och den elektriska ekorren Chip (Diego Luna).
 
I rollen som Batman ser vi dessutom ingen mindre än Keanu Reeves. Husdjurens hemliga superhjälteliv har funnits som serietidning sedan 60-talet, men det här är första gången den filmatiseras.
 
Premiär: 29 juli
 

4. "Var är Anne Frank"

 
 
De flesta känner nog till den världsberömda boken "Anne Franks dagbok", som skildrar hur författaren var gömd med sin familj i Amsterdam under den nazistiska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget.
 
"Var är Anne Frank" är den senaste filmen av den israeliska regissören Ari Folman ("Waltz with Bashir"), där vi får följa Kitty, den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok. När flickan kommer till liv ger hon sig ut på ett sökande efter sin vän, från dagens Amsterdam tillbaka till tiden då dagboken skrevs.
 
Med en vackert animerad stil och en tidlös historia som använder sig av historien för att tala till sin samtid låter det här som en oerhört gripande och fin film som gissningsvis kommer att visas på skolor i framtiden.
 
Premiär: 26 augusti
 

5. "Tassar av stål"

 
 
Likt "Kung Fu Panda" där vi fick se en panda lära sig kampsport handlar "Paws of Fury: The Legend of Hank" (eller "Tassar av stål" på svenska) om en hund som måste lära sig att bli samuraj - i en stad full av katter.
 
Från regissören Rob Minkoff, som ligger bakom "Stuart Little"-filmerna och var med och regisserade "Lejonkungen", får vi följa med på berättelsen om hunden Hank (Michael Cera) när han hamnar i en kattstad som trakasseras av skurken Ika Chu (Ricky Gervais). Med hjälp av mentorn Jimbo (Samuel L. Jackson) blir Hank tränad att bli samuraj, för att skydda staden - som dock inte gillar hundar.
 
Med en oerhört stjärntät rollista med röster som Mel Brooks, George Takei, Gabriel Iglesias och Michelle Yeoh låter deth är som en underhållande rulle för alla som gillar japanska samurajfilmer och tecknat.
 
Premiär: 21 oktober
 

6. "En annorlunda värld"

 
 
Efter de senaste årens succér som "Frozen", "Vaiana" och "Encanto" beger sig nästa Disney-äventyr ut i rymden, i "Strange World" (eller "En annorlunda värld") som är regisserad av Don Hall och skriven av Qui Nguyen (som ligger bakom "Raya och den sista draken").
 
Filmen handlar om bonden Searcher Clade (Jake Gyllenhaal) som dras med på ett enormt rymduppdrag tillsammans med sin äventyrliga familj. För att överleva i den vackra men farliga världen måste de samarbeta, samtidigt som mysterier väntar bakom varje hörn.
 
Här väntar retrofuturistisk animation som för tankarna till science fiction från 60-talet, med tydliga inspirationskällor som "Star Trek", gamla serietidningar och klassiska filmer. Disney-känslan finns där, men samtidigt verkar den bjuda på något unikt som förhoppningsvis blir riktigt bra.
 
Premiär: 23 november
 

7. "Mästerkatten 2"

 
 
Mästerkatten i stövlarna blev snabbt en favorit redan när han dök upp i "Shrek 2" från 2004 och fick för ungefär tio år sedan en egen film, som nu får en uppföljare i form av "Mästerkatten 2" (eller "Puss in Boots: The Last Wish").
 
Den här gången har Mästerkatten (Antonio Banderas) insett att hans passion för fara och brist på säkerhet har tagit ut sin rätt, då han är inne på det sista av sina nio liv. I hopp om att få tillbaka sina förlorade liv ger han sig ut på ett nytt äventyr tillsammans med Kitty (Salma Hayek) och den nya sidekicken sidekicken Perro.
 
Filmen är regisserad av Bob Persichetti, som är en av tre regissörer bakom Oscarsvinnande "Spider-Man: Into the Spider-Verse". Frågar du mig syns det verkligen, då animationen påminner mer om en serietidning än en 3D-animerad film.
 
Premiär: 21 december
 

8. "Pinocchio"

 
 
Medan Disney och Robert Zemeckis gör en live action-remake av sin klassiker med Tom Hanks i en av rollerna har Guillermo del Toro knåpat ihop en mörkare och läskigare version av sagan "Pinocchio".
 
"Nightmare Alley"- och "Pans Labyrint"-regissören har försökt göra sin stop motion-animerade version av berättelsen i 15 år, som äntligen dyker upp på Netflix. I den här tolkningen får vi träffa träpojken i Italien under mellankrigstiden, där Pinocchio får växa upp i en läskig miljö där "medborgarna blev lydiga, nästan som dockor".
 
Med röster som Ron Perlman, Tilda Swinton, Ewan McGregor, Christoph Waltz och David Bradley samt en oerhört vacker stil lovar det här oerhört gott för de som är trötta på Disneys barnvänligare version.
 
Premiär: Premiär på Netflix i december
 
Vilka animerade filmer ser du fram emot under resten av året?
| 4 juli 2022 17:30 |