sponsrat

Skribent

Annons

10 september 2019 | 04:45

Hemmabio – En filmälskares dröm

Många filmälskare drömmer om att kunna titta på film hemma och få samma upplevelse som på bio. En slogan som hörts genom åren är "Film är bäst på bio", men kan man ha bio hemma? Svaret är ja, man kan ha en bio hemma!
Självklart är det svårt att ha en salong med 20 fåtöljer om man bor i en lägenhet på 60 kvadratmeter, men det finns absolut saker som även i en lägenhet kan förhöja filmupplevelsen. Har man ett större hus så kan man med olika hjälpmedel få en ännu större filmupplevelse, som definitivt liknar en bioupplevelse.
 
Bioupplevelse i lägenhet
 
Sedan 90-talet så har elektronikbutiker sålt "Hemma-bio", vilket är olika system med spelare och högtalare som ökar upplevelsen av en film. I vissa fall kan även skärmen räknas in, men ofta är det den vanliga tv:n som är skärmen.

Ljudet kan kopplas upp med en baslåda och flertalet mindre högtalare utspridda i rummet, de vanligaste är 5.1 eller 7.1. Systemet 5.1 innebär en baslåda och fem separata högtalare, 7.1 motsvarar en baslåda och sju högtalare.

Dessa system kan ge en känsla av att verkligen befinna sig i en biosalong, åtminstone ljudmässigt. Priset på detta kan variera från någon tusenlapp upp till flera tusen. Skulle det vara så att man inte har ett välfyllt bankkonto så kan man finansiera detta via ett privatlån upp till 600 000 kr.

Upplev bio hemma

Bor man i hus så kan man göra om ett rum till en egen hemmabio. Det finns flera webbplatser som visar hur man i detalj bör tänka och planera för att göra detta. Den viktigaste delen i ett sådant projekt är just planeringen. Innan man börjar bygga så bör man ha en tydlig skiss, allt ifrån var spottarna i taket skall sitta, till placering av skärm och högtalare.

Storleken på projektet kan vara allt ifrån att man bara köper en stor skärm, en skön soffa och ett surround-system, till att man gjuter golv med lutning och bygger "in-wall" högtalare. Här är det endast fantasin och ekonomin som sätter gränserna.

En viktig del är också vilka filmer som man planerar att se och från vilken källa dessa kommer. Ska man spela upp en dvd med stereo, kanske det räcker med en bra tv med bra ljud. Kör man en 4k-film som visas från en projektor kanske det kräver lite mer för att verkligen få ut allt som erbjuds.

När man bestämt sig för vad man anser vara en bioupplevelse så är det bara att bestämma sig för hur långt man är beredd att gå för att uppleva bio hemma.
| 10 september 2019 04:45 |